piątek, 23 maja 2014

BIAŁE SZPARAGI ZAPIEKANE Z JAJKIEM I PARMEZANEM

Szparagi to fantastyczny pomysł na ciekawy obiad czy przystawkę. Można podać je w każdej wersji: z makaronem, w tarcie, z jajkiem, jako dodatek do mięs czy ryb, zapiekane w cieście... Korzystajmy, póki sezon trwa!









Składniki na 2 porcje (po 290 kcal):
  • 500 g białych szparagów,
  • 2 jaja wiejskie, 
  • 2 łyżki sera parmezan (lub innego sera długo dojrzewającego),
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej, 
  • 1 łyżka oliwy pieprzowej, 
  • sól kamienna,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Ułożyć przepołowione szparagi. Wbić jaja i posypać parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać 25 - 30 minut.


środa, 21 maja 2014

SAŁATKA Z MARYNOWANEJ PAPRYKI I TUŃCZYKA

Jedna z moich ulubionych sałatek z kuchni hiszpańskiej. Nadaje się zarówno na tapas, jak i na obiad, z kawałkiem pieczywa. Idealna na każdą porę roku, a co najważniejsze, jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.









Składniki na 2 porcje (po 350 kcal):
  • 150 g papryki marynowanej (około 5 dużych plastrów),
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,  w kawałkach,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu, 
  • sól kamienna, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Paprykę osączyć z zalewy i wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pociąć w plastry. Z tuńczyka odlać zalewę. Dodać do papryki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Pokropić oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.




wtorek, 13 maja 2014

PLACUSZKI BIAŁKOWE Z OTRĘBAMI

     Przepis na niemal ekspresowe śniadanie. Omlet z białek i otrębów. Wychodzi fantastyczna i delikatna pianka, którą serwować można zarówno na słono, jak i słodko. Dla siebie zrobiłam trzy mniejsze placuszki, które przełożyłam ekologiczną konfiturą i serem mascarpone. Coś wspaniałego!








Składniki na 2 porcje (190 kcal porcja):

  • 3 białka jaj wiejskich, 
  • 30 g otrębów,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki konfitury jagodowej ekologicznej, 
  • 1 łyżka sera mascarpone

Przygotowanie:

     Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Otręby umieścić w misie blendera i zmielić na mąkę. Do otrębów dodać proszek do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą z białek. Smażyć na suchej patelni do ścięcia się placuszka i zarumienienia z obu stron. Omlety posmarować konfiturą i ułożyć na sobie. Udekorować kleksem mascarpone.






poniedziałek, 12 maja 2014

PRECEL Z MOZZARELLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

     Śniadaniowy precel to fantastyczna alternatywa dla kanaki. Doskonale smakuje sam, jak i z nadzieniem. Ser mozzarella, doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami i bazylią, tworząc sycące śniadanie.









Składniki (510 kcal):
  • 1 precel z sezamem lub makiem,
  • 30 g sera mozzarella,
  • 3 suszone pomidory, 
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżka kremowego serka kanapkowego.

Przygotowanie:

     Obwarzanka przepołowić na pół, tostować z obu stron. Posmarować serkiem. Mozzarellę pokroić w plastry, suszone pomidory odsączyć i pokroić. Bazylię umyć i osuszyć. Precla wypełnić serem, pomidorami i bazylią. Podawać od razu.