wtorek, 28 października 2014

CHRUPIĄCY PLACEK ORKISZOWY Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ, GRANA PADANO I RUKOLĄ

Każdy z nas ma czasem ochotę na niezdrowy fast food. Klucz do sukcesu tkwi jednak w zamienianiu tych zachcianek jedzenie bardziej slow. Do tego koniecznie wybierajmy zdrowe produkty - w wypadku pizzy rezygnujmy z potrójnego sera na rzecz dodatkowych pieczarek albo papryki. Sukces nie polega na wykluczaniu wszystkiego, co niezdrowe, ale na jedzeniu z głową!







Składniki (na jeden placek):

Na ciasto* :
  • 1/2 kg mąki orkiszowej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soli morskiej,
  • 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej),
  • szczypta cukru (dowolnego).
Na domowy sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko):
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól morska.
Dodatki:
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub szynki serrano / parmeńskiej),
  • 50 g sera mozzarella,
  • 50 g sera grana padano lub parmezanu,
  • 2 garści rukoli,
  • oliwa z oliwek.
* - z podanej ilości składników wyjdą nam 4 bardzo cienkie i chrupiące placki lub 3 pizze na cienkim cieśnie, 2 pizze na średnim cieśnie albo 1 na cieśnie super puszystym.
 
Przygotowanie:
 
Z drożdży, ciepłej wody, cukru i 1/3 ilości mąki przygotować zaczyn. Odłożyć go na minimum 15 minut. Mąkę przesiać do miski razem z solą i oliwą, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w maszynie przez 10 do 15 minut. To, jak je wyrobimy będzie miało ogromny wpływ na gotową pizzę. Wyrobione ciasto wkładamy do delikatnie naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 1h.
W międzyczasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (nie jest to konieczne). Na łyżce oliwy zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, oregano i sól i dusić na małym ogniu przez ok. 40 minut (sos musi być w miarę jednolity - można go dodatkowo zblendować). Jeżeli ma zbyt rzadką konsystencję pozostawiamy go chwilę na ogniu bez pokrywki.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni (góra - dół). Blachę do pieczenia wykładamy papierem, przygotowujemy kamień do pizzy lub specjalną blachę do jej wypiekania. Odrywamy kawałek ciasta i rozciągamy go, formując go w koło lub prostokąt. Spód smarujemy sosem do pizzy i wykładamy na niego mozzarellę. Pieczemy ok. 8 - 10 minut. Na upieczony spód wykładamy szynkę szwarcwaldzką, starty grana padano i rukolę. Skrapiamy oliwą i podajemy.


 
Z tego ciasta zrobiliśmy jeszcze dwie inne pizze: salami + cebula + oliwki na cienki cieście
oraz carbonarę na cieśnie puszytym. Wszystkie wyszły fantastycznie. Sami nie mogliśmy się zdecydować, która smakowała nam najbardziej. Dlatego właśnie napisałam mój autorski program do obliczania zadowolenia z pizzy. Na pewno się jeszcze przyda! ;)

poniedziałek, 27 października 2014

DOMOWA GRANOLA


Granola to jedna z tych rzeczy, które naprawdę warto mieć w domu! Kiedy spieszymy się rano, najlepiej sięgnąć właśnie po nią. Ta własnoręcznie zrobiona jest zdrowa, pożywna i da nam energetycznego kopa o poranku. Zobacz, jak łatwo ją przygotujesz. Większość składników już pewnie masz w domu... :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
  • 2 szklanki płatków żytnich (ekologicznych),
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/2 szklanki żurawiny,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki migdałów (całych),
  • 1/4 szklanki sezamu,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli morskiej.
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni z opcją termoobiegu lub góra - dół. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Roztopiony tłuszcz kokosowy mieszamy z syropem klonowym. Mieszanką zalewamy płatki i dokładnie mieszamy. Granolę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, mieszając co 10 minut.

 

niedziela, 26 października 2014

KREMOWY SZPINAK Z JAJKIEM W KOSZULCE

Jajko + szpinak to nierozłączny duet, owiany legendą. Z tymi dwoma składnikami nie ma złego wyjścia. Co można z niego zrobić? Szybki i zdrowy obiad dla jednej osoby - kiedy nie chce nam się gotować albo nie mamy na to czasu. Albo tak po prostu, dla zdrowia, urody i fantastycznego smaku!








Składniki na 1 porcję (400 kcal):
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 1 jajko wiejskie,
  • 1 łyżka sera koziego kremowego (lub zwykłego, śmietany),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 garść orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka octu,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeża szałwia.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy sól, pieprz i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, dusimy przez chwilę. Dodajemy łyżkę serka koziego, mieszamy i odstawiamy jeszcze na chwilę na patelni. W międzyczasie rumienimy orzechy nerkowca i przygotowujemy jajko w koszulce. Do wody dodajemy ocet, sól i doprowadzimy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy wodę do temperatury ok. 80 stopni. Jajko wrzucamy do wody (najlepiej zsunąć je na chochelce lub w kokilce - wtedy zachowa ładny kształt) i pozostawiamy w wodzie maksymalnie 4 minuty (długość zależy od temperatury naszej wody). Jajko wykładamy na szpinaku, dodajemy orzechy nerkowca, posypujemy dodatkowo pieprzem i szałwią.

czwartek, 23 października 2014

BEZGLUTENOWE MUFFINY BANANOWE


Przeczytałam dzisiaj artykuł o kilku pakowanych produktach z kategorii ready-to-eat. Nigdy nie byłam ich fanką i ograniczałam ich spożycie do minimum lub właściwie całkiem wykluczałam je z diety. Tego typu publikacje utwierdzają mnie w przekonaniu, że słusznie robimy biorąc sprawy we własne ręce i gotując w domu. Niezależnie od diety, jaką przestrzegamy, zasad, którym hołdujemy - najważniejsze są produkty. To właśnie z nich powstaje nasze jedzenie. Starajmy się kupować te jak najmniej przetworzone, surowe, z upraw i hodowli kontrolowanych.




Składniki na 6 muffinów (200 kcal każdy):

  • 1/2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (lub dowolna),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego),
  • 2 dojrzałe banany, 
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 jajko wiejskie,
  • 1/2 szklanki płatków migdałów,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 200 stopni z trybem góra - dół. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W osobnej misce zmielić banana z jajkiem (np. mikserem). Dodać syrop klonowy, olej kokosowy i nasiona wyskrobane z wanilii. Składniki suche przesypać do tych mokrych, dodać płatki migdałów i wymieszać. Masę przełożyć do form na muffiny (najlepiej sylikonowych) i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. (Czas pieczenia może zależeć od wielkości babeczek, piekarnika i wielu innych czynników; u mnie zawsze wszystkie wypieki robią się nieco wolniej, niż jest to podane w przepisie).




Przepis publikuję dzięki blogowi Love & Lemons, który zamieścił przepis na babeczki, który posłużyły mi jako inspiracja - przepis jest nieco zmodyfikowany.
Polecam zajrzeć wszystkim, którzy lubią kuchnię zdrową, domową, z wykluczeniem mięsa lub glutenu. Dynamicznie prowadzona strona z ciekawymi przepisami, opatrzonymi pięknymi zdjęciami.

środa, 22 października 2014

KRÓLIK PIECZONY W CZERWONYM WINIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI


Królik to jedno z tych mięs, które często wspominamy z nostalgią i zostawiamy gdzieś w przeszłości w przepisach babci Anielki. Czasem jednak warto je odkurzyć i przypomnieć sobie, jak przyrządzić wyśmienitego królika w winie, z chrupiącą skórką.
Ten nasz wyszedł świetnie - trochę dekadencko, trochę nowocześnie.







Składniki na 6 porcji (ok. 420 kcal porcja):
  • 1 tusza królika,
  • 200 g suszonych śliwek,  
  • 80 g boczku wędzonego (naturalnie!),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 300 ml czerwonego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (plus do podania),
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony pieprz.
do podania: ziemniaki gotowane lub kasza


Przygotowanie:

Królika umyć i podzielić na kilka części (dzięki temu będzie nam go łatwiej równomiernie i szybko upiec. Do dużego garnka z grubym dnem lub naczynia żaroodpornego wlać oliwę i włożyć gałązki świeżego rozmarynu. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Dodać mięso. Smażyć przez około 10 - 15 minut z obu stron. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie na osobnej patelni usmażyć pokrojony w małe plastry boczek. Dodać go do królika. Potrawę zalać bulionem i winem. Dodać suszone śliwki i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne. Podawać posypane świeżym rozmarynem.



wtorek, 21 października 2014

QUINOA NA MLEKU SOJOWYM Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM

Dzięki quinoa możemy cieszyć się kolejnym tysiącem pomysłów na zdrowe śniadania! Komosa ryżowa doskonale smakuje przyrządzona a'la owsianka. Jej delikatna konsystencja sprawia, że czujemy się, jakbyśmy nic nie jedli, kiedy w rzeczywistości jemy bardzo zdrowo, smacznie i treściwie. Quinoa sprawdza się też jako baza w placuszkach (zobacz: bananowo - kokosowe placuszki z quinoa). Można wyczarować z niej niemalże wszystko - i na słodko, i w wersji wytrawnej.



  

Składniki na 3 porcje (po 250 kcal):
  • 1/3 szklanki quinoa,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki pestek granatu,
  • 1 mała garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Komosę dokładnie opłukać na sitku. Zalać wodą i gotować (ok. 15 minut). Odcedzić i włożyć ponownie do garnka, zalać mlekiem sojowym z dodatkiem pasty sezamowej, dokładnie wymieszać i pogotować chwilę. Quinoa podawać polaną syropem klonowym i przybraną owocami.


poniedziałek, 20 października 2014

SAŁATKA Z MANGO, SERA MOZZARELLA, BAZYLII I ORZECHÓW WŁOSKICH

Licząc średnią liczbę przygotowywanych przeze mnie sałatek na tydzień dochodzimy do wniosku, że bardzo lubię sałatki! Uwzględniając ich składniki wyjdzie nam, że jestem uzależniona od... poczciwej caprese i sałatek na słodko. Po rozważaniach matematycznych poszłam więc za ciosem - jest sałatka caprese, ale na słodko!
Składniki na 2 porcje (po 460 kcal):
  • 1 mała kulka sera mozzarella (125 g),
  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie:

Ocet wymieszać z syropem klonowym, mieszając dodawać powoli oliwę. Dressing wylać na dno talerza lub salaterki, na której będziemy podawać sałatkę. Mango obrać i pokroić na cienkie plastry. Ser mozzarella osączyć z zalewy i porwać w drobne kawałki. Orzechy wyłuskać z łupin i przekroić na pół. Wszystko zmieszać w naczyniu z dressingiem. Posypać świeżą bazylią.









niedziela, 19 października 2014

MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH Z PŁATKAMI OWSIANYMI


   Chętnie jemy jogurty na śniadanie, deser czy kolację. Jak jednak zastąpić go (i to szybko) czymś zdrowszym? Zakładam bowiem, że chcemy jeść produkty jak najmniej przetworzone, ze składem, który samodzielnie kontrolujemy. Miksujmy więc nasze ulubione owoce z serem białym! W ten sposób w 30 sekund otrzymamy domowy "jogurt".







Składniki na 2 porcje (po 330 kcal):
  • 1,5 szklanki malin,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich + 2 łyżki do posypania.
  • 50 g sera białego (ja użyłam chudego),
  • 1/3 szklanki kruszonego lodu,
  • 8 łyżek płatków owsianych (ekologicznych, jeśli możliwe).

Przygotowanie:

     Umyte owoce, lód i ser biały włożyć do misy blendera i zmiksować na gładką masę, przełożyć do szklanek. Posypać płatkami owsianymi i jagodami.



Spróbuj też innych smaków! Miksuj do woli Twoje ulubione owoce, przyprawy i dodatki.
Wymyślaj, eksperymentuj, baw się! Możesz też używać dowolnych płatków.
Użyj ulubionych płatków, granoli albo... kaszy!




sobota, 18 października 2014

KOKOSOWE BATONY RAW VEGAN Z GRANATEM

     Żadne desery nie są tak zdrowe, jak te przygotowywane według zasady raw vegan. Możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się smacznymi, zdrowymi i sycącymi batonami zamiast faszerować się tymi z marketu. Wymaga to odrobinę czasu i cierpliwości. No, ale ostatecznie o to chodzi w gotowaniu. Liczy się pomysł, inwencja i radość!
Składniki na 8 batonów (po 250 kcal każdy):

Masa orzechowa:
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, 
  • 1/4 szklanki migdałów, 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 2 łyżki sezamu, 
  • 1/2 szklanki suszonych fig, 
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli (wydrylowanych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 3 łyżki wody.
Krem kokosowo - sezamowy:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego 165 g, 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 3 łyżki syropu z agawy, 
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej, 
  • 1 laska wanilii.
  • 1/2 granatu do dekoracji.

Przygotowanie:

     Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie na całą noc. W dzień robienia batonów umieścić wszystkie składniki spodu w misie blendera i zmiksować na gładką masę (możemy zostawić większe kawałki orzechów lub migdałów, jeśli lubimy). Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać. Schować do lodówki. W międzyczasie przygotować krem. Orzechy, mleczko kokosowe, wiórki kokosa mielić w blenderze przez kilka minut na gładki mus. Dodać pastę sezamową, syrop z agawy i ziarenka wanilii, wyłuskane ze środka. Krem przełożyć na orzechowy spód i schować do lodówki. Wyjąć po chwili i udekorować pestkami granatu. Włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Po dokładnym zmrożeniu wyjąć z formy i pokroić. Przechowywać w lodówce.



Przepis podstawowy znalazłam na Secret Squirrel Food .
Fantastyczny blog, który polecam wszystkim, którzy przestrzegają diety wegańskiej
 albo po prostu lubią jeść zdrowo!





piątek, 17 października 2014

RYŻ Z SERCAMI PO HISZPAŃSKU


Ryż to jedno z tych dań, które Alvaro tak przepysznie przygotowuje... :) Jego uśmiech na twarzy jest wtedy bezcenny. Nie szczędzi oliwy z oliwek, cebuli ani papryk! Przejął styl gotowania swojego ojca, który w daniach typu paella nie ma sobie równych, przysięgam!!! Kocham tych moich Hiszpanów i ich kuchnię, którą tak świetnie potrafią gotować, a co najważniejsze rozumieją ją, bo kuchnia hiszpańska, to nie jedynie przepisy, ale i styl życia. Aby się w niej naprawdę rozsmakować trzeba znać jej historię i  obyczaje z nią związane. To są smaki Hiszpanii. Wesołej, tętniącej muzyką i parzącej żarem południowego słońca. Para vivir y morir amigo mio. Andalucia.


Składniki na 4 porcje (po 380 kcal):
  • 300 g serc kurzych, 
  • 1 szklanka ryżu arborio do risotto,  
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

     Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i paprykę, rozdrobnioną w małe kwadraciki. Smażyć około 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie serca umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić na patelnię i zarumienić. Dodać ryż i zalać go bulionem, przyprawiając papryczką, kurkumą solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Gotować na średnim ogniu około 15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn), mieszając co jakiś czas. Podawać od razu.


     


czwartek, 16 października 2014

KURCZAK W PANIERCE CYTRYNOWO - ORZECHOWEJ

Uwielbiam pieczone piersi z kurczaka w chrupiącej panierce! Za wszelką cenę staram się unikać sztampowego i nie najzdrowszego filetu, panierowanego w bułce tartej i smażonego na głębokim tłuszczu. Wersja cytrynowa jest dla odważnych. Kurczak ma bardzo intensywny zapach i smak cytryny. Orzechy natomiast dodają panierce pożądanej chrupkości. Palce lizać :).







Składniki na 2 porcje (po 290 kcal):
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 200 g), 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • 1 jajko wiejskie, 
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 30 g orzechów laskowych, 
  • sól morska, 
  • pieprz cytrynowy (lub czarny).
do podania: plastry cytryny, świeży rozmaryn.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 200 stopni z funkcją termoobiegu lub grilla. Kurczaka umyć i każdą pierś przekroić w połowie na 2 cieńsze plastry. Rozbić je na cienkie filety. Panierować kolejno w mące z przyprawami, jajku i posiekanych orzechach z cytryną. Piec na płycie wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut (kurczak może zacząć przypalać się z góry, należy go wtedy przykryć folią lub zmienić ustawienia piekarnika na grzanie tylko z dołu).



Zobacz też przepis na paluszki z kurczaka w panierce orzechowej, podawane z trzema sosami:
koperkowym, jogurtowo - czosnkowym i ketchupem poziomkowym.


środa, 15 października 2014

BANANOWO - KOKOSOWE PLACUSZKI Z QUINOA

     Uwielbiam śniadania na słodko! Ich jedynym minusem jest fakt, że przygotowuje się je nieco dłużej, niż zwykłą kanapkę. Jednak sobotni poranek, wolny od obowiązków to świetny moment na wypróbowanie tych słodkich placuszków. W wersji bezglutenowej lub tradycyjnej.








Składniki na około 10 placków (po 80 kcal każdy):

  • 1/8 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 banan, 
  • 1 jajko, 
  • 5 łyżek mieszanki mąk bezglutenowych (lub każdej innej),
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego),
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia.
do podania: syrop klonowy, plasterki bananów, ulubione owoce, jogurt

Przygotowanie: 

     Quinoa, banana, jajko i mleko umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na średnio gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło.




wtorek, 14 października 2014

SAŁATKA Z JARMUŻU, QUINOA, SERCA BLANCELLO I POMIDORÓW

    Tworzenie sałatek to kombinacja niezliczonej liczby składników w ciekawe i kolorowe kompozycje. Nowe pomysły na sałatki nigdy się nie skończą. Ta historia ma początek, ale nie sposób wyznaczyć jej końca! Dlatego bawmy się! Miksujmy, zmieniajmy, dodawajmy. Niech stanie się jeszcze bardziej zdrowo, świeżo i zaskakująco!








Składniki na 1 sałatkę (450 kcal):
  • 1/8 szklanki quinoa, 
  • 3 liście jarmużu, 
  • 1 pomidor, 
  • 50 g sera blancello lub feta, 
  • 2 rzodkiewki, 
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • sól morska,
  • posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

     Quinoa dokładnie umyć i ugotować. Listki jarmużu oderwać od twardych łodyżek i porwać na mniejsze kawałki. Pomidora, ser i rzodkiewkę pokroić. Dodać ugotowaną komosę, pestki słonecznika i szczypiorek. Oliwę wymieszać z przyprawami i polać sałatkę. 




sobota, 11 października 2014

NALEŚNIK KOKOSOWY Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

     Śniadanie jest najważniejszym daniem w naszym menu. Powinniśmy zadbać, żeby dało nam dużego kopa na cały poranek (i jeszcze dłużej). Tak wygląda teoria. W praktyce jednak często bywa nieco inaczej. Wielu z nas nie ma rano apetytu, czasu albo ochoty przygotowywać nic specjalnego. Łyk kawy w biegu nie jest jednak dobrym rozwiązaniem! Pączek z piekarni po drodze? Cóż, znam lepsze wyjścia. Natomiast naleśnik ze dobrej mąki, płatków owsianych, wiórków kokosowych i owoców to już całkiem inna bajka. Usmażony na oliwie z oliwek i dosłodzony syropem z agawy pancake nokautuje w pierwszej rundzie napuchnięte drożdżówki z marketu!



Składniki na 1 naleśnik (530 kcal):
  • 5 łyżek mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej, ale doskonale sprawdzi się orkiszowa, żytnia, ryżowa, kokosowa, gryczana, kukurydziana),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych (certyfikowanych bez glutenu lub zwykłych, najlepiej ekologicznych),
  • 1/2 filiżanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jak wyżej), 
  • 1 jajko wiejskie, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
do podania: borówki amerykańskie, syrop z agawy, miód lub syrop klonowy.


Przygotowanie:

     Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowego, mleko, jajko oraz płatki kukurydziane. Naleśnika usmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor z obu stron. Przewracać bardzo delikatnie, ciasto jest bardzo ciężkie i może się łamać (najlepiej zsunąć na talerz i przełożyć naleśnika na patelnię drugą stroną).


     Naleśniki są fantastyczną propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na deser. Dzięki wyraźnej nucie kokosa smakują jak domowe kokosanki! :)