sobota, 20 lutego 2016

PIECZONE OWOCE POD KRUSZONKĄ Z MASŁA ORZECHOWEGO

Zapiekane owoce pod orzechowo - klonową kruszonką to śniadanie, które wymyśliłam i zaczęłam praktykować podczas nudnych, samotnych poranków w Miami. Wpadłam w wir amerykańskiej miłości do masła orzechowego, sama kochając je już wcześniej dość mocną, solidną i stałą miłością, a więc fundament był jak najbardziej. Tak czy inaczej na polskiej ziemi to danie smakuje równie wyśmienicie, jeśli nawet nie lepiej?


Składniki na 3 porcje: 
  • 1 dojrzałe mango, 
  • 1 gruszka, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 szklanka malin, 
  • 4 łyżki otrębów owsianych, 
  • 2 łyżki masła orzechowego, 
  • 2 łyżki syropu klonowego.
do podania: jogurt naturalny, świeże maliny, melisa, cynamon.


Przygotowanie:

Owoce umyć, obrać, pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać w dużym naczyniu żaroodpornym. Przygotować kruszonkę. Otręby wymieszać z syropem klonowym i masłem orzechowym i ugnieść rękoma, tworząc nieregularne kształty, przypominające kruszonkę. Posypać nią owoce. Zapiekać 20 minut. Podawać na ciepło z jogurtem, malinami, melisą i cynamonem.


Proste? Proste! Możecie w ten sposób zapiekać Wasze ulubione owoce. Ja sprawdziłam w wersji z truskawkami - też smakuje wyśmienicie, natomiast odradzam banana - kwestia gustu. Doskonale smakuje też kruszonka ubogacona przyprawami - dodatkowy cynamon? pikantne chili? a może sól morska i czekolada?


Smacznego!