Zapiekane owoce pod orzechowo - klonową kruszonką to śniadanie, które wymyśliłam i zaczęłam praktykować podczas nudnych, samotnych poranków w Miami. Wpadłam w wir amerykańskiej miłości do masła orzechowego, sama kochając je już wcześniej dość mocną, solidną i stałą miłością, a więc fundament był jak najbardziej. Tak czy inaczej na polskiej ziemi to danie smakuje równie wyśmienicie, jeśli nawet nie lepiej?
Składniki na 3 porcje:
- 1 dojrzałe mango,
- 1 gruszka,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka malin,
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać, pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać w dużym naczyniu żaroodpornym. Przygotować kruszonkę. Otręby wymieszać z syropem klonowym i masłem orzechowym i ugnieść rękoma, tworząc nieregularne kształty, przypominające kruszonkę. Posypać nią owoce. Zapiekać 20 minut. Podawać na ciepło z jogurtem, malinami, melisą i cynamonem.
Proste? Proste! Możecie w ten sposób zapiekać Wasze ulubione owoce. Ja sprawdziłam w wersji z truskawkami - też smakuje wyśmienicie, natomiast odradzam banana - kwestia gustu. Doskonale smakuje też kruszonka ubogacona przyprawami - dodatkowy cynamon? pikantne chili? a może sól morska i czekolada?
Smacznego!