Tatar z łososia to prywatnie jedno z moich ulubionych dań, nadaje się właściwie na każdą okazję, jest pożywny i szybko zabija głód. Serwowany w sposób klasyczny z ogórkiem kiszonym i cebulką świetnie pasuje na lunch, marynowany w majonezie i wędzonej papryce zabryluje na wykwintnej kolacji. Popularny, pożądany, a wciąż rzadko dostępny w polskich restauracjach. Danie niemalże błyskawiczne (przygotowanie tatara trwa do 15 minut + czas marynowania).
Naprawdę warto się skusić, kto raz spróbował, ulegnie jego urokowi.
Składniki na 3 porcje (114 kcal porcja):
- 250 g filetu świeżego łososia bez skóry,
- średni ogórek kiszony (najlepiej domowy),
- duża biała cebula,
- 7 łyżek soku z cytryny,
- kilka kaparów,
- koperek,
- sól himalajska,
- pieprz,
- ewentualnie przyprawa typu maggi do smaku.
Filet z łososia zmielić w maszynce. Dodać drobno pokrojoną cebulę, ogórka, kapary i posiekany koperek. Przyprawić solą, pieprzem i maggi. Schować do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Dlaczego łosoś?
Ta zmutowana wersja popularnej przystawki jest niezastąpionym
źródłem białka. Naukowcy radzą, aby spożywać ryby dwa razy w tygodniu.
To prawda, bo choć wciąż w diecie Polaków jest za mało ryb i owoców
morza to są one pełne dobroczynnych wartości odżywczych, które
znakomicie wpływają na nasz organizm. Warto postawić właśnie na łososia,
bo jego mięso jest pełne wartościowych kwasów tłuszczowych Omega 3,
które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto regularne spożywanie
łososia będzie miało znamienny wpływ na cały organizm, a także naszą
urodę. Wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Co więcej łosoś jest
bombą witamin i składników mineralnych!
Nic lepszego nie mieści mi się w głowie - łosoś ma WSZYSTKO i smak, i zdrowie!
Wygląda smakowicie :) Mam nadzieje, ze kiedyś będę mogła spróbować w Twoim wykonaniu... G.
OdpowiedzUsuńNajbardziej urzekł mnie autorski cytat uroczej właścicielki bloga "Nic lepszego nie mieści mi się w głowie - łosoś ma WSZYSTKO i smak, i zdrowie!" . Przepis na pewno wypróbuję. Nie mam wątpliwości, co do wspaniałości doznań smakowych, tak pysznych jak hot-dogi z mym ulubionych porem ! Autor jawi się tu jako protoplasta innowacyjnej ery odżywiania, jako wręcz stylu życia: połączenia nowoczesności, smaku i stylu ! Mogę się tu dopatrzeć hybrydy Gordona Ramsay'a i Victorii Beckham ;) Natalia Suwara :PP
OdpowiedzUsuńA ja spróbowałam-przepycha!!!!!!!mniam, mniam mniam.
OdpowiedzUsuńMamusia
wygląda bosko, a łosoś na surowo najlepszy :)
OdpowiedzUsuńwidzę fankę ryb wszelakich, super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych dań:-)
OdpowiedzUsuń