Od zawsze byłam wielką fanką sałatek i owoców morza. Tak więc sałatka z owoców morza jest szczytem moich kulinarnych fantazji. Pipirana czy picadillo (zależnie od regionu Hiszpanii) to jedna z moich ulubionych przekąsek czy propozycji obiadowych w wersji hiszpańskiej. Podstawa to drobno pokrojone papryki i cebula, a reszta to ulubione warzywa i owoce morza.
Składniki na 4 porcje (po 220 kcal):
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 duża biała cebula,
- 100 g krewetek koktajlowych w zalewie,
- 15 paluszków surimi,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól kamienna,
- świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę, krewetki myjemy pod bieżącą wodą, surimi kroimy na kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy. Zalewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chowamy do lodówki na minimum godzinę, aby sałatka się "przegryzła".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz