poniedziałek, 29 września 2014

PIPIRANA Z KREWETKAMI I SURIMI

     Od zawsze byłam wielką fanką sałatek i owoców morza. Tak więc sałatka z owoców morza jest szczytem moich kulinarnych fantazji. Pipirana czy picadillo (zależnie od regionu Hiszpanii) to jedna z moich ulubionych przekąsek czy propozycji obiadowych w wersji hiszpańskiej. Podstawa to drobno pokrojone papryki i cebula, a reszta to ulubione warzywa i owoce morza.







Składniki na 4 porcje (po 220 kcal):
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka zielona, 
  • 1 duża biała cebula, 
  • 100 g krewetek koktajlowych w zalewie, 
  • 15 paluszków surimi, 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól kamienna, 
  • świeżo mielony pieprz kolorowy.

Przygotowanie:

     Warzywa kroimy w drobną kostkę, krewetki myjemy pod bieżącą wodą, surimi kroimy na kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy. Zalewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chowamy do lodówki na minimum godzinę, aby sałatka się "przegryzła". 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz