piątek, 10 maja 2013

MUFFINY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

       Po pysznych muffinach zostało jedynie wspomnienie. Były wyśmienite, w sam raz dla miłośników wypieków. Dla tych, którzy cenią ich wytrawną wersję. Te powstały zupełnie przypadkiem, jedynie z chęci zjedzenia babeczek, oczywiście na słono. Pierwotnie miały być warzywne, ale ku mojemu zdziwieniu wszystkie papryki, pomidory, marchewki zdążyły gdzieś po drodze zostać zjedzone. Tak zrodził się pomysł na wersję łososiową. Najchętniej dodałabym do nich ser mozzarella i szpinak, ale ze względu na zupełne pustki w lodówce byłam zmuszona postawić na roszponkę i parmezan. Też świetnie wyszły! Rada, którą mogłabym się podzielić dla wszystkich, którzy będą robić muffiny z łososiem wędzonym - ograniczcie sól o połowę, a najlepiej całkiem z niej zrezygnujcie. Babeczki i tak będą słone ze względu na rybę. Natomiast jeśli lubicie wyraziste smaki warto poeksperymentować z przyprawami!

      Składniki na 6 muffinów (235 kcal sztuka):
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki otrębów owsianych,
  • 3 duże jaja,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • 1/2 szklanki roszponki,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka ziarenek sezamu do posypania babeczek
  • pieprz, kminek mielony, imbir, słodka papryczka.
     Przygotowanie:

     Piekarnik nagrzać do 185 stopni. Mąkę wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W osobnej misce wymieszać jajka, oliwę, parmezan, drobno pokrojonego łososia i roszponkę. Składniki mokre wymieszać z suchymi. Przelać masę do foremek na babeczki. Masa będzie bardzo gęsta i ciężka, czym nie należy się przejmować (muffiny będą bliższe charakterem do pieczywa, niż delikatnego ciasta). Piec około 35 minut (czas pieczenia może zależeć od indywidualnych uwarunkowań piekarnika), uważając, żeby nie przypaliły się z wierzchu!







     Spróbujcie, warto. Ja na pewno wrócę jeszcze do łososiowej wersji! Świetnie sprawdziła się w charakterze śniadania, w towarzystwie kawy z mlekiem! Polecam, bo warto, polecam, bo zdrowo!

5 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanie!
    uwielbiam takie małe babeczki,zwłaszcza wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Podoba mi się to połączenie składników:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny- uwielbiam
    Łosoś- uwielbiam
    Więc przepis dla mnie: ) wyglądają naprawdę zachęcająco.
    ps. piękne zdjęcia; )

    OdpowiedzUsuń
  4. muffinki wyszły cudowne...zamiast parmezanu dałam fetę z chili, do tego trochę startej cukini oraz kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Polecam

    OdpowiedzUsuń