czwartek, 20 lutego 2014

CHIPSY Z BATATÓW

Chrup, ChrupChrup, ChrupChrupChrupChrup... Chipsy batatowe, czyli po prostu chipsy ze słodkich ziemniaków, to mój sposób na domowy fast food. Są zdrowe i pyszne. Świetnie nadają się do chrupania jako przekąska lub jako dodatek do dania głównego. Ich zrobienie wymaga kupienia ziemniaka i posiadania piekarnika, a sam proces wykonania jest tak prosty jak otwarcie paczki snacków. I dlatego właśnie od dziś już nikt nie sięga po tradycyjne chipsy tylko po te zrobione w domu - obowiązkowo. 

Składniki (całość około 370 kcal):

  • 1 średni słodki ziemniak,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól do posypania.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, z termoobiegiem. Ziemniaka kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej użyć do tego maszynki do krojenia. Jeśli jej nie mamy, to robimy to obieraczką do warzyw i owoców lub bardzo ostrym nożem. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nich pokrojone plasterki batata, które skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Chipsy pieczemy ok 30 minut - dokładny czas zależy od kondycji naszego piekarnika. Po 15 minutach zamieniamy blachy tak, aby ta, która piekła się na dole była na górze i odwrotnie. Bataty pozostawiamy na chwilę w nagrzanym piekarniku - u mnie ok. 10 minut. Dzięki temu zrobią się bardziej chrupiące bez obawy spalenia. Chipsy można jeść bezpośrednio po upieczeniu.




4 komentarze:

  1. Wstyd, ale jeszcze nie próbowałam batatów.. A chipsy niesamowicie zachęcają wyglądem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne, ale trzeba uważać by nie przesolić

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wyglądają pysznie! Niestety trudno jest dostać bataty w mojej miejscowości

    OdpowiedzUsuń