Myślę, że taka jajecznica będzie smakować każdemu. Smażona bardzo powoli, dokładnie wymieszana, puszysta i z wyraźnym smakiem parmezanu. Doskonałe, pożywne śniadanie dla całej rodziny. W kuchni polskiej, jedno z najczęściej przygotowywanych śniadań, a wersji jajecznicy jest tyle, ile osób ją przygotowujących. Tak więc poznajcie moją jajecznicę z dzisiejszego śniadania.
Składniki na 1 porcję (270 kcal):
- 2 jajka,
- 1 pełna łyżka tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli,
- szczypiorek do posypania.
do podania: kromka ciemnego pieczywa, kawa i/lub świeży sok
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z powłoką teflonową na średnim ogniu. W szklance dobrze wymieszać jajka z parmezanem i masłem. Jajecznicę wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Nie można dopuścić do wysuszenia się jajecznicy. Musi ona pozostać delikatna i kremowa. Podawać od razu, posypaną szczypiorkiem i doprawioną solą.
Z parmezanem biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń