czwartek, 20 lutego 2014

JAJECZNICA Z PARMEZANEM

      Myślę, że taka jajecznica będzie smakować każdemu. Smażona bardzo powoli, dokładnie wymieszana, puszysta i z wyraźnym smakiem parmezanu. Doskonałe, pożywne śniadanie dla całej rodziny. W kuchni polskiej, jedno z najczęściej przygotowywanych śniadań, a wersji jajecznicy jest tyle, ile osób ją przygotowujących. Tak więc poznajcie moją jajecznicę z dzisiejszego śniadania.

Składniki na 1 porcję (270 kcal):
  • 2 jajka,
  • 1 pełna łyżka tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka masła, 
  • szczypta soli,
  • szczypiorek do posypania.
do podania: kromka ciemnego pieczywa, kawa i/lub świeży sok 

Przygotowanie:

     Rozgrzać patelnię z powłoką teflonową na średnim ogniu. W szklance dobrze wymieszać jajka z parmezanem i masłem. Jajecznicę wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Nie można dopuścić do wysuszenia się jajecznicy. Musi ona pozostać delikatna i kremowa. Podawać od razu, posypaną szczypiorkiem i doprawioną solą.

     



1 komentarz: