piątek, 7 lutego 2014

DOMOWY MIX PŁATKÓW

     Chciałabym mieć idealne płatki śniadaniowe, owsiane, o wyraźnym smaku kokosa i z migdałem. No i koniecznie z czymś, co dosłodzi mi życie - na przykład z rodzynkami - pomyślałam. Zaglądnęłam do szafek, szast prast i są. Duża porcja na co najmniej kilka dni. Mój domowy mix, dokładnie taki jaki chciałam :)

Składniki (na 10 małych porcji po 160 kcal):
  • 1 szklanka płatków lub otrębów owsianych,
  • 1/3 szklanki płatków migdałów,
  • 1/3 szklanki całych migdałów,
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 3/4 szklanki rodzynek (ja pomieszałam dwa rodzaje)
Przygotowanie:

     Wszystkie składniki prażyć kolejno na suchej patelni, za wyjątkiem rodzynek oczywiście :) dokładnie wymieszać i przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym albo greckim.
      Składniki można miksować zupełnie dowolnie, należy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach:

  1. Trzeba wybrać odpowiednią bazę (płatki owsiane, jaglane, żytnie, gryczane czy jęczmienne), której musi być najwięcej w stosunku do innych składników.
  2. Dobrze też postawić na pewien motyw przewodni (np. cynamon - suszone jabłka, czy kokos i banan).
  3. Nie należy dodawać cukru - płatki dosładzamy świeżymi lub suszonymi owocami, ewentualnie do jogurtu dodajemy syrop z agawy, miód, stewię czy ksylitol.










1 komentarz:

  1. Całkiem smakowity miks, muszę jutro zrobić. Uwielbiam migdały i kokos. Pycha!

    OdpowiedzUsuń