Wspaniałe danie dla miłośników kuchni indyjskiej i nie tylko... Jest zarówno nieco pikantne, jak i bardzo delikatne - o ile takie połączenie w ogóle jest możliwe! W tym daniu się udało. Po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki na 2 porcje (po 280 kcal):
- 16 dużych, oczyszczonych krewetek,
- 2 średnie pomidory,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- mała puszka mleka kokosowego light (165 ml - dostępne praktycznie wszędzie),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego bio,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- szczypta curry, słodkiej papryczki i ostrej papryczki chilli (to od niej będzie zależało jak bardzo chcesz podkręcić swoje danie :)
- pełna łyżka wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni (najlepiej głębokiej, teflonowej). Obierz i drobno posiekaj cebulę, smaż na średnim ogniu. Pokrój pomidory w drobną kostkę, dodaj do cebuli, przeciśnij czosnek przez praskę (nie smaż go z cebulą, dodaj go dopiero po pomidorach! Dzięki temu czosnek się udusi, a nie usmaży). Zmniejsz ogień i wymieszaj koncentrat pomidorowy z pastą curry i mlekiem kokosowym. Wlej sos na patelnię, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez minutę do całkowitego połączenia się smaków. Na koniec włóż przygotowane krewetki i gotuj przez kilka minut (zależnie od wybranego przez Ciebie rozmiaru krewetek). Danie serwuj od razu, posypane wiórkami kokosowymi (sos bardzo szybko zastyga).
Smacznego!
ale bym to zjadła...ślinka mi leci...mniam
OdpowiedzUsuń