czwartek, 6 lutego 2014

POMIDOROWO - KOKOSOWE CURRY Z KREWETKAMI

     
     Wspaniałe danie dla miłośników kuchni indyjskiej i nie tylko... Jest zarówno nieco pikantne, jak i bardzo delikatne - o ile takie połączenie w ogóle jest możliwe! W tym daniu się udało. Po prostu rozpływa się w ustach!








Składniki na 2 porcje (po 280 kcal): 

  • 16 dużych, oczyszczonych krewetek,
  • 2 średnie pomidory, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała puszka mleka kokosowego light (165 ml - dostępne praktycznie wszędzie),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego bio,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta curry, słodkiej papryczki i ostrej papryczki chilli (to od niej będzie zależało jak bardzo chcesz podkręcić swoje danie :) 
  • pełna łyżka wiórków kokosowych.
Przygotowanie:

     Rozgrzej oliwę na patelni (najlepiej głębokiej, teflonowej). Obierz i drobno posiekaj cebulę, smaż na średnim ogniu. Pokrój pomidory w drobną kostkę, dodaj do cebuli, przeciśnij czosnek przez praskę (nie smaż go z cebulą, dodaj go dopiero po pomidorach! Dzięki temu czosnek się udusi, a nie usmaży). Zmniejsz ogień i wymieszaj koncentrat pomidorowy z pastą curry i mlekiem kokosowym. Wlej sos na patelnię, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez minutę do całkowitego połączenia się smaków. Na koniec włóż przygotowane krewetki i gotuj przez kilka minut (zależnie od wybranego przez Ciebie rozmiaru krewetek). Danie serwuj od razu, posypane wiórkami kokosowymi (sos bardzo szybko zastyga). 
Smacznego!




1 komentarz:

  1. ale bym to zjadła...ślinka mi leci...mniam

    OdpowiedzUsuń