czwartek, 13 listopada 2014

JAJECZNICA Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM

Jajecznica pojawia się u mnie na talerzu bardzo często, mówiąc szczerze - za często. Staram się ją urozmaicać i podkręcać - smakowo i zdrowotnie. Ostatnio zatęskniłam za białym serkiem, wiecie, ze świeżymi ziołami, kminkiem, takim nieco gziczkiem, ale trochę podrasowanym. Świetnie sprawdził się z moją ukochaną śniadaniową jajecznicą. Palce lizać!
Składniki na 3 porcje:
 
Na jajecznicę:
  • 6 dużych jaj wiejskich,
  • 1 łyżka ghee,
  • szczypta soli morskiej.
 
Na kremowy serek ziołowy:
  • 120 g sera białego chudego,
  • 100 g prawdziwego sera feta,
  • 4 łyżki maślanki (jogurtu lub mleka),
  • po dużej garści: zielonej cebulki (lub szczypiorku), pietruszki i koperku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • szczypta soli morskiej.
 
Przygotowanie:
 
Ser biały i fetę przełożyć do głębokiego talerza, dodać maślankę, przyprawy i zioła. Zagnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Masło rozgrzać na patelni, jajka wbić do miski i lekko ubić, dodać sól. Jaja wylać na patelnię i usmażyć jajecznicę na wolnym ogniu. Podawać z kremowym serkiem.
 
 
Cudowna pietruszka
Bogata w witaminę C, moja mama zawsze powtarza, że odrobina pietruszki do zupy, to porcja witaminy C na cały dzień. Choć tak naprawdę nie ma pojęcia o gotowaniu, to zaczerpnęłam od niej kilka nawyków żywieniowych i ogólno - kuchennych. Tak, może jednak ma jakieś pojęcie o tej kuchni... Wracając do pietruszki, jest także bogata w prowitaminę A, sole mineralne i żelazo. Poza tym, natka pietruszki ma właściwości łagodzące bóle miesiączkowe, pomaga na astmę, problemy z nerkami i przy wysokim ciśnieniu.
 
Boski koperek
Znany i doceniany już od tysięcy lat. Oprócz fantastycznych właściwości podnoszących smak potraw pomaga także przy oczyszczaniu nerek czy chorobach układu moczowego. Dodajemy go do wszystkiego, a nawet do więcej niż wszystkiego.
 
Fantastyczna cebulka
Ciężko jej nie doceniać, jest bogata w witaminy: A, K, E, C, żelazo i kwas foliowy. Oprócz witamin jest też fantastycznym źródłem m.in. potasu czy wapnia. Jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo prosta w uprawie domowej. Wspaniale podkręca smak wielu potraw, ja nie wyobrażam sobie wręcz niektórych potraw bez szczypiorku!

 
 
Serek można doprawić dowolnie, fantastycznie sprawdzą się wszystkie świeże zioła. Jeśli nie lubimy sera feta, możemy przygotować go z samego sera białego lub z dodatkiem serka kremowego (wtedy należy dodać do niego nieco więcej soli - jeśli chcemy).
Jajecznica sama w sobie to świetny pomysł na śniadanie - danie bogate w białko, przygotowane z dodatkiem zdrowego tłuszczu (ghee jest pozbawione zanieczyszczeń, szumowin; jest to czysty tłuszcz, który nie wsiąka w potrawy, można na nim smażyć dosłownie wszystko). Uważajmy jednak na jaja, jeśli mamy problem z cholesterolem - te zawierają go bezsprzecznie bardzo dużo: jedno jajko około 212 mg.
 

1 komentarz: