sobota, 4 czerwca 2016

RÓŻANA OWSIANKA ŻYTNIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI



Składniki na 4 porcje:
  • 15 łyżek otrąb żytnich, 
  • 3 szklanki waniliowego mleka ryżowego (lub dowolnego),
  • 1 łyżka wody różanej,
  • szczypta cynamonu, 
  • 6 szklanek truskawek, 
  • 2 łyżki syropu klonowego.
do podania: pokrojone truskawki, uprażone migdały 

Przygotowanie: 

W rondelku z grubym dnem wymieszać otręby i mleko ryżowe. Dodać cynamon i wodę różaną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie zblendować truskawki z syropem klonowym i uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni.
Podawać od razu, z sosem truskawkowym, kawałkami owoców i prażonymi migdałami.



6 komentarzy:

  1. Nie pomyślałabym, żeby zrobić owsiankę z samych otrębów żytnich (choć to chyba będzie żytnianka :D). Całość wygląda bardzo smacznie, a truskawki wzbogacają smak wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka prezentuje się świetnie! Jestem bardzo ciekawa smaku wody różanej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ta owsianka musi rewelacyjnie smakować! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam pyszne śniadanko!<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj truskawki to ja najlepiej lubię jeść po prostu takie świeże, nie miksowane. Ewentualnie z dań z truskawkami to lubię pierogi. Ewentualnie do picia kompot.

    OdpowiedzUsuń