sobota, 4 maja 2013

BURGER Z ŁUPACZA

       Fishburger chodził za mną już od dłuższego czasu, taki domowy, wysmażony, ze świeżej rybki, ale jako że faworyzuję zdrowemu odżywianiu to o fast foodzie nie było mowy! Rybę miałam, pomysł też. Kwestią zagadkową było z czego powstaną moje burgery i w jakiej formie. Pierwotnie miały być serwowane w bułce, ale ze względu na brak czasu nie było mowy o home made burger pan, stąd frytki! Tak chyba też nie jest najgorzej? :)
Składniki na 5 fishburgerów (167 kcal na sztukę):
  • 200 g łupacza,
  • 70 g bawarskiego sera pleśniowego (albo innego typu blue cheese),
  • 1/4 puszki czerwonej fasoli,
  • 1 jajko,
  • świeża bazylia, 
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
     Frytki (rozdzielając na 4 talerze porcja 60 kcal):
  • 4 średnie ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • ostra papryczka chilli,
  • igiełki rozmarynu.
     Do podania marynowane szparagi, roszponka, sos barbecue.
(niestety nie miałam dzisiaj czasu na samodzielne przygotowanie sosu, więc skorzystałam z produktu gotowego).

     Przygotowanie:

     Piekarnik nastawić na 175 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć przyprawami i rozmarynem. Piec 30 minut, uważając, żeby frytki się nie przypaliły. W międzyczasie pokroić i rozdrobnić rybę widelcem. W wysokiej misce wymieszać z przyprawami, jajkiem, i mąką. Dodać rozdrobnioną fasolę i pokrojony w drobniutką kostkę ser. Smażyć 2-3 minuty na stronę na rozgrzanej patelni, posmarowanej łyżką oliwy. Podawać z marynowanymi szparagami i roszponką.




     Było pyszne! Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę wracać do tego dania. Gorąco polecam wszystkim amatorom burgerów i fast foodów.

6 komentarzy:

  1. Nie jadłam łupacza. Jestem ciekawa jak smakuje.Pomysł świetny na rybnego burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, takie rybie burgery są wyśmienite. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda, u mnie ryby są w rankingu przed mięsem, takiego fishburgera bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki soczysty, aż chce się go przyrządzić.
    Dodatkowo dziękuję za ciepłe słowa na blogu, od razu stres trochę ze mnie zszedł. Będzie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, z pewnością skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie...
    dodatkowo te zdjęcia! rewelacja

    OdpowiedzUsuń