piątek, 3 maja 2013

SAŁATKA Z SEREM OWCZYM I TRUSKAWKAMI

       Zdominowana silnym głodem poszłam do kuchni zrobić coś na obiad. Wtedy poczułam, że jest już za późno - jedzenie musi być teraz, zaraz! Nie chcąc ulegać pokusie kanapkowania na szybko,zaglądnęłam do lodówki, a tam  ucieszył mnie widok sera owczego i świeżych truskawek. Do tego już tylko kilka dodatków i gotowe! Sałatka... patriotyczna. W sam raz na trzeciego maja. Zupełnie nieplanowana. 
    Składniki na jedną sałatkę (315 kcal):
  • 50 g sera owczego,
  • garść świeżych truskawek,
  • pomidor,
  • bazylia, 
  • tymianek,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • sól gruboziarnista, pieprz.
     Przygotowanie:

     Ser, umyte truskawki i pomidor pokroić w plastry. Dodać bazylię, tymianek. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Posypać wiórkami kokosowymi. Do smaku przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.




     Całość przygotowania zajęła około 3 minuty. Było bardzo smacznie i lekko. Wariacja na temat utartego duetu mozzarella + truskawki. Polecam!


4 komentarze:

  1. O kurcze odważne połączenie :) Już nie mogę się doczekać takich prawdziwych truskawek z targu, żeby wypróbować Twój przepis:)
    A przy okazji pocieszyłaś mnie, bo ja również wchodzę do kuchni i staje się taka głodna, że nie ma czasu na przygotowywanie obiadu;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję że takie połączenie to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zajadam się wręcz sałatkami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujące połączenie:) sałatka wygląda smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń