piątek, 28 lutego 2014

GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I SOCZEWICĄ

      Gulasz jest bardzo smaczny i treściwy, a mięso delikatne. Danie jest bardzo sycące i świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Jest nieco dekadencki, ale znacznie lżejszy... :)

Składniki na 4 porcje (280 kcal):

  • 500 g chudej wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej bio,
  • 2 szklanki domowego bulionu wołowego,
  • 200 g pieczarek,
  • 70 g zielonej soczewicy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryczki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól, 
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeża pietruszka. 
do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony 


Przygotowanie:

     Na dużej patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać oliwę i przysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodać umyte i pokrojone mięso i smażyć kilka minut, aż będzie zarumienione z każdej strony. Dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz soczewicę, papryczkę, kminek, sól i pieprz. Zalać passatą i bulionem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Podawać ze świeżą pietruszką



4 komentarze:

  1. Wierzę, że wszystko z soczewicą jest pyszne :) Gulasz prezentuje się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gulasz, szczególnie w zimne i wietrzne dni, ale z soczewicą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenia kasza/soczewica + mięsko w jakimś fajnym sosie. Dodatkowo twoja wersja jest bardzo zdrowa i prezentuje się naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały gulasz, lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń