Taką zupę robię zawsze, gdy mam ochotę na ciepły, zdrowy obiad, ale mam ograniczone możliwości czasowe. Kremy są pod tym względem bardzo praktyczne - wystarczy jedynie podgotować ulubione warzywa, zmiksować i doprawić. Gorąco polecam trzymania się proporcji podanych w przepisie, szczególnie dotyczących ilości warzyw i bulionu.
Składniki na 2 porcje ( 230 kcal):
- 1 brokuł,
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
- 1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody),
- 2 łyżki oliwy czosnkowej,
- 2 plastry owczego sera feta,
- 2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Fasolkę opłukać, odciąć końce. Warzywa gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć do naczynia blendera. Dodać oliwę i bulion. Przyprawić curry, pieprzem, imbirem i solą. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Zupę podawać ciepłą, z dodatkiem sera fety, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu i oliwy.
Prostota w kuchni - czyli to co lubię, apetyczne zdjęcie. Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńCudownie zielony kolor i podejrzewam, że wspaniały smak :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńwygląda super, a smakuje...niebo w gębie. Gratuluje!!! czy to Twój autorski przepis?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń