Jedna z moich ulubionych sałatek, pyszna, zdrowa, słodka i bardzo sycąca. Pierwotną inspiracją do zrobienia sałatki z mango i awokado był przepis na blogu eCurry , który na swoje potrzeby zmodyfikowałam. Idealna na obiad lub kolację. Nic dodać, nic ująć (a już na pewno nie dressing!).
Składniki na 4 porcje (470 kcal każda):
- 10 dag mieszanki sałat,
- 1 duże, dojrzałe mango,
- 1 średnie, dojrzałe awokado,
- 125 g chudego białego sera,
- 1/2 średniego ogórka
Winegret (120 kcal porcja):
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryczka.
Przygotowanie:
Umytą sałatę rozłożyć na talerzach, dodać posiekanego ogórka. Mango obrać ze skórki i pokroić, ułożyć na sałacie. Awokado rozkroić na pół, wyjąć pestkę (najlepiej dynamicznie uderzyć w nią nożem) i pokroić w małe kawałki. Biały ser pociąć w plastry lub rozkruszyć na sałacie. Wymieszać składniki na dressing i polać nim gotową sałatkę.
bardzo ciekawa sałatka! lubię takie słodko - wytrawne połączenia :)
OdpowiedzUsuńPodsumuję jednym zdaniem: Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPiękna, kolorowa i taka wiosenna :) Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńJeśli otworzysz restaurację będę Twoją stałą klientką
OdpowiedzUsuń