Pyszny i soczysty kurczak w chrupiącej panierce, a to wszystko z piekarnika i bez tłuszczu. Danie faktycznie świetnie smakuje, jest lekkie i szybkie. Paluszki można jeść solo, z dodatkami, sosami czy w sałatce. Ja przyrządziłam 3 sosy: malinowy ketchup, czosnkowy z kaparami i koperkowy. Palce lizać!
Składniki na 3 porcje (340 kcal każda):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki domowej bułki tartej (ewentualnie ciemnej, ekologicznej),
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryczka.
Ketchup poziomkowy :
- 2 łyżki ketchupu (najlepiej użyć ekologicznego lub zwykłego ketchupu McDonald's - skład).
- 1 łyżka marmolady poziomkowej (niesłodzonej lub słodzonej domowym cukrem, miodem lub syropem z agawy).
(pomysł na smakowy ketchup pochodzi z książki Gwyneth Paltrow - "Córeczka Tatusia". Tam jest to akurat ketchup śliwkowy, robiony w nieco innych proporcjach).
Sos czosnkowy:
Sos czosnkowy:
- 1/2 kubeczka jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanych kaparów,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sos koperkowy:
- 1/2 kubeczka jogurtu greckiego,
- posiekany koperek,
- sól,
- pieprz,
- kminek.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 185 stopni z opcją termoobiegu. Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Przygotować 3 miski do panierowania: do pierwszej wsypać mąkę i przyprawy, do drugiej wbić jajko, a w trzeciej wymieszać pokrojone orzechy włoskie i bułkę tartą. Kurczaka panierować kolejno w mące, jajku i orzechach. Układać na blasze do pieczenia, wyłożonej folią. Tak przygotowane danie zapiekać 25 - 30 minut. W czasie pieczenia przygotować sosy.
nie ma nic lepszego niż takie smakowite kurczakowe kąski!
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla mnie :) Do tego domowe fryty, mniam!
OdpowiedzUsuń<3<3<3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kurczaczki!
ciekawa panierka, kiedyś wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale ta panierka z kurczakiem, tak kusi >.< Oj pozazdrościć i talentu i smaku :D
OdpowiedzUsuń