niedziela, 23 lutego 2014

PALUSZKI Z KURCZAKA PIECZONE W PANIERCE ORZECHOWEJ

         Pyszny i soczysty kurczak w chrupiącej panierce, a to wszystko z piekarnika i bez tłuszczu. Danie faktycznie świetnie smakuje, jest lekkie i szybkie. Paluszki można jeść solo, z dodatkami, sosami czy w sałatce. Ja przyrządziłam 3 sosy: malinowy ketchup, czosnkowy z kaparami i koperkowy. Palce lizać!


Składniki na 3 porcje (340 kcal każda):
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki domowej bułki tartej (ewentualnie ciemnej, ekologicznej),
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • słodka papryczka.

Ketchup poziomkowy :
  • 2 łyżki ketchupu (najlepiej użyć ekologicznego lub zwykłego ketchupu McDonald's - skład).
  • 1 łyżka marmolady poziomkowej (niesłodzonej lub słodzonej domowym cukrem, miodem lub syropem z agawy).
 (pomysł na smakowy ketchup pochodzi z książki Gwyneth Paltrow - "Córeczka Tatusia". Tam jest to akurat ketchup śliwkowy, robiony w nieco innych proporcjach).


Sos czosnkowy:
  • 1/2 kubeczka jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, 
  • pieprz.

Sos koperkowy:
  • 1/2 kubeczka jogurtu greckiego,
  • posiekany koperek,
  • sól,
  • pieprz, 
  • kminek.
Czwartym podanym sosem jest ekologiczny Chili - Paprika Sauce (taki), który na prawdę warto mieć w lodówce.

Przygotowanie:

     Piekarnik nagrzać na 185 stopni z opcją termoobiegu. Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Przygotować 3 miski do panierowania: do pierwszej wsypać mąkę i przyprawy, do drugiej wbić jajko, a w trzeciej wymieszać pokrojone orzechy włoskie i bułkę tartą. Kurczaka panierować kolejno w mące, jajku i orzechach. Układać na blasze do pieczenia, wyłożonej folią. Tak przygotowane danie zapiekać 25 - 30 minut. W czasie pieczenia przygotować sosy.



 

5 komentarzy:

  1. nie ma nic lepszego niż takie smakowite kurczakowe kąski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny obiad dla mnie :) Do tego domowe fryty, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. <3<3<3
    uwielbiam takie kurczaczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa panierka, kiedyś wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam, ale ta panierka z kurczakiem, tak kusi >.< Oj pozazdrościć i talentu i smaku :D

    OdpowiedzUsuń