środa, 19 lutego 2014

SOKI OWOCOWE

Domowe soki owocowe to samo zdrowie. Są pyszne, sycące, kolorowe, zdrowe, bez dodatku cukru. Czego chcieć więcej? Można je pić o każdej porze roku i dnia. Są niezastąpione, a do przygotowania potrzeba tylko parę składników i kilka minut, a w praktyce jeszcze sokowirówki. Tak więc zaczynamy!

Sok ogórkowy (25 kcal)

Taki sok to samo zdrowie. Ogórek ma w sobie bardzo dużo wody, więc jedna duża sztuka na jeden sok w zupełności wystarczy. Jest bardzo odświeżający, świetnie orzeźwia w gorące dni (szczególnie z dodatkiem kostek lodu i mięty). Ma bardzo delikatny smak, przez co jest zawieszony pomiędzy słodyczą a słonością. Dobry dla nowicjuszy w dziedzinie soków owocowych. Co więcej ogórek sprzyja prawidłowej przemianie materii i odkwasza organizm. 
Napój najlepiej podawać schłodzony. Sok ogórkowy doskonale nadaje się także, jako baza do lemoniady - oczywiście o smaku ogórkowym. Wystarczy zakroplić cytryną, dosłodzić syropem z agawy, melasą, miodem czy cukrem trzcinowym i ewentualnie dodać wodę. No i oczywiście miętę! Sok dobrze się prezentuje udekorowany kilkoma plasterkami ogórka. 



Sok pietruszkowy (150 kcal)

Sok pietruszkowy jest nieco gęstszy i bardziej zawiesisty, niż ogórkowy. Jest za to dużo słodszy (szczerze powiedziawszy sama byłam zaskoczona, że aż tak słodki!). Ma pyszny, bardzo delikatny smak, który na długo pozostaje w naszej pamięci. Do przygotowania jednej porcji (ze zdjęcia) używamy 5 korzeni pietruszki. Napój nie tyle, że zdrowy, to jeszcze smaczny. Jeśli nie próbowaliście, to już najwyższy czas!



Sok jabłkowo - selerowy (115 kcal)

Do jego przygotowania używamy jednego dużego korzenia selera i dwóch średnich jabłek. Wychodzą nam z tego porcje na dwie szklaneczki (razem ok. 230 kcal). Natomiast jeżeli chodzi o walory smakowe, to po raz kolejny będę zachwalać, jak pyszny jest ten sok. Zależnie od wybranego rodzaju jabłka dozujemy jego słodycz. Jest lekki i delikatny, z wyraźną nutą selera. Doskonały jako przekąska sama w sobie.

9 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie:)w sam raz,żeby wzmocnić organizm po zimie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i tak zdrowo! Szkoda, że nie mam sokowirówki, bo chętnie bym wypiła taki świeżo przygotowany soczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sok z pietruszki. Zmotywowałaś mnie do odkopania sokowirówki, od paru lat leży gdzieś na dnie nieużywana:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem na etapie zmian nawyków żywieniowych na zdrowsze i właśnie zaczęłam od soków tylko, że marchewkowych:-)niestety sokowirówka się zepsuła i zalega mi teraz 10kg marchwi pod stołem:-)) jak zakupie nową to na 100%wypróbuje powyższe soki:-) samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz za dużo marchewki to polecam: zupa krem marchewkowa, tarta (najlepiej orkiszowa) z marchwią, marchewka z curry z patelni, placki marchewkowe, marchwiowe ciasta, torty i muffiny, chleb z marchewki, naleśniki, omlety... to się nie kończy :)

      Usuń
    2. faktycznie masz racje:-) muszę spróbować placków marchewkowych:-) ciekawa propozycja:-)dzięki

      Usuń
  6. jestem na etapie zmian nawyków żywieniowych na zdrowsze i właśnie zaczęłam od soków tylko, że marchewkowych:-)niestety sokowirówka się zepsuła i zalega mi teraz 10kg marchwi pod stołem:-)) jak zakupie nową to na 100%wypróbuje powyższe soki:-) samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam soki, to przecież samo zdrowie :)
    Jeśli masz ochotę, zapraszam do mnie, bo również miałam taki post http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/musnieci-sloncem-w-srodku-zimy/

    OdpowiedzUsuń