Brukselki, czyli czarna owca wśród warzyw. Unikane przez dzieci i dorosłych. W naszej kuchni też pojawiają się dość rzadko. Czas jednak przerwać tą złą i dyskryminującą passę i dać brukselce jeszcze jedną szansę - tym razem na słodko, w towarzystwie pomarańczy i goździków.
Składniki na 2 porcje (po 120 kcal):
- 16 brukselek,
- sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy,
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- szczypta zmielonych goździków,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli i cukru.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Brukselki dokładnie umyć i oczyścić. Ostrym nożem naciąć je delikatnie na krzyż. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Gotować w niej brukselki ok. 2 - 3 minuty, odcedzić i rozkroić na połówki. Warzywa układać rozcięciem do góry, zalać sokiem pomarańczowym i posypać skórką pomarańczową, goździkami i cukrem. Dodać wiórki masła. Zapiekać 15 minut. Brukselki nie mogą być spalone ani zbyt miękkie. Za najlepsze uchodzą te nieco al dente, chrupiące. Jeśli chcemy, żeby były trochę delikatniejsze, można przedłużyć czas ich gotowania (uważając by ich przy tym nie rozgotować!).
Pięknie wyglądają! Szkoda, że ich nie lubię :(
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo zachęcająco, jeszcze jakby ktoś mi to przygotowywał?
OdpowiedzUsuń