sobota, 8 marca 2014

MUS Z WĄTRÓBEK Z SYROPEM WIŚNIOWYM

     Mus z wątróbek jest nieprzewidywalny. Elegancka, lekka i szybka wersja delikatnego pasztetu. Może być na słono z tymiankiem, brandy lub w towarzystwie słodkiego sosu. Podawany zaraz po przygotowaniu, na kromce świeżego chleba  lub schłodzony w lodówce smakuje doskonale. 








Składniki na 4 porcje (kcal):
  • 200 g wątróbek kurzych,
  • 1 średnia cebula, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml hiszpańskiego likieru wiśniowego MIURA (Cream de guindas)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • sól.

Sos wiśniowy:
  • 1 szklanka wiśni (poza sezonem mrożonych),
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru brązowego,
  • 100 ml likieru wiśniowego MIURA.

Przygotowanie:

     Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, posiekaną cebulę smażyć na złoty kolor. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki i dokładni wysuszyć papierowym ręcznikiem. Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać z wątróbką na patelnię. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty (mięso nie może wypuścić wody, musi być obsmażone z każdej strony i delikatnie różowe w środku). Usmażoną wątróbkę przełożyć wraz z cebulką i czosnkiem do misy blendera. Dodać przyprawy, 2 łyżki oliwy i likier. Zblendować na gładką masę. Gotowy mus przetrzeć przez sitko do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. 

     Sos można przygotować w trakcie robienia musu lub kiedy wątróbka jest już gotowa (bardzo szybko zastyga). Wiśnie smażyć 4 minuty na średnim ogniu na patelni z nieprzywieralną powłoką. Dodać cukier i likier wiśniowy. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać od razu. 






2 komentarze: