czwartek, 20 marca 2014

KREMOWA ZUPA Z MARCHWII I ZIELONEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ

Zawsze, kiedy chcę nieco urozmaicić porcję zupy, wrzucam do niej przypadkowe warzywa i przyprawy, tworząc przy tym niepowtarzalne smaki i aromaty, które na długo pozostają w naszej pamięci i kuchni. Podobnie było z tą zupą. Okazała się strzałem w dziesiątkę - jej po prostu nie można nie lubić. Jest bardzo delikatna i kremowa, a pikantność papryczek dodaje jej tego czegoś. Po prostu pycha!






Składniki na 6 porcji (po 70 kcal):
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 duża cebula, 
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 18 zielonych i czerwonych papryczek w oleju, nadziewanych serem.
do podania: pietruszka

Przygotowanie:

Marchew obrać, fasolkę umyć i odciąć końce, cebulę obrać. Warzywa gotować w bulionie przez ok 1 - 1,5 godziny. Zblendować na gładką zupę. Podawać na ciepło z papryczkami i pietruszką.




3 komentarze:

  1. U mnie też ostatnio królował krem z marckewki, tyle że bez fasolki. Spróbujępomieszać te smaki :)

    OdpowiedzUsuń