Kremowa i delikatna pianka, czyli taki niby - suflet o smaku mango. Odchodząc od tradycyjnego czekoladowego smaku, otwiera się przed nami cała gama niesamowitych owocowych propozycji, kawowych niuansów i korzennych inspiracji. Ten wspaniały robi się bardzo szybko, a właściwie to robi się sam...
Smacznego!
Składniki na 2 porcje (po 350 kcal):
- 1 średnie mango,
- 3 łyżki masła,
- 1 wiejskie jajko kurze,
- 3 łyżki nierafinowanego, brązowego cukru,
- 1 pełna łyżka mąki sojowej.
- 2 łyżki płatków kokosa.
Przygotowanie:
Mango obrać ze skóry, a cały miąższ pokroić w drobną kostkę. W garnuszku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać mango i smażyć na wolnym ogniu, aż masa stanie się jednolita. Odstawić na 10 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mus z mango przetrzeć przez sito tak, aby pozostał jedynie idealnie gładki, zawiesisty sos. Do misy miksera wbić jajko i dodać cukier. Miksować kilka minut, do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i mus z mango.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do 2 żaroodpornych kokilek. Zapiekać około 25 minut. Podawać posypane płatkami kokosa.
W międzyczasie piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mus z mango przetrzeć przez sito tak, aby pozostał jedynie idealnie gładki, zawiesisty sos. Do misy miksera wbić jajko i dodać cukier. Miksować kilka minut, do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i mus z mango.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do 2 żaroodpornych kokilek. Zapiekać około 25 minut. Podawać posypane płatkami kokosa.
Pysznie się zapowiada:)chętnie wprosiłabym się na taki smakołyk:)
OdpowiedzUsuń