środa, 19 marca 2014

SAŁATKA Z PIERSIĄ KACZKI PIECZONĄ W ŚLIWKACH I WHISKY

     Idealna kaczka musi być delikatna i soczysta w środku oraz chrupiąca na zewnątrz, natomiast perfekcyjna sałatka? Sycąca, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Co więc, jeśli zrobimy sałatkę z kaczką?
     Pierś kaczki jest w prawdzie tłustsza, niż nieśmiertelny kurczak, ale mięso jest grzechu warte. No, a poza tym, to tak raz na czas!
Składniki na 2 porcje (po 450 kcal): 
  • 1 pierś kaczki ze skórą,
  • 1/2 główki zielonej sałaty,
  • 1/2 główki mozzarelli,
  • 3 łyżki płatków migdałów.
Składniki na marynatę:
  • 3 łyżeczki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki whisky,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sól kamienna, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki na dressing śliwkowy:
  • 8 suszonych śliwek,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól kamienna, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
  
     Przygotowanie:

     Kaczkę obtaczamy równomiernie w składnikach marynaty i przykrywamy. Marynujemy przez całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Kaczkę układamy skórą do góry i zalewamy bulionem lub wodą, aż do linii skórki. Pieczemy ok. 45 minut. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 3 kwadranse. Przez cały czas kontrolujemy wysokość płynu i sprawdzamy, czy kaczka się nie przypala. Upieczoną pierś kroimy bardzo ostrym nożem w plastry. W dużym naczyniu mieszamy sałatę, mozzarellę i płatki migdałów, układamy na niej kaczkę. Podajemy z dressingiem śliwkowym.
     


Sos przyrządziła Kasia z okazji wtorkowego gotowania



Piekę pierś kaczki tak jak Kwestia Smaku

1 komentarz: