Idealna kaczka musi być delikatna i soczysta w środku oraz chrupiąca na zewnątrz, natomiast perfekcyjna sałatka? Sycąca, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Co więc, jeśli zrobimy sałatkę z kaczką?
Pierś kaczki jest w prawdzie tłustsza, niż nieśmiertelny kurczak, ale mięso jest grzechu warte. No, a poza tym, to tak raz na czas!
Składniki na 2 porcje (po 450 kcal):
- 1 pierś kaczki ze skórą,
- 1/2 główki zielonej sałaty,
- 1/2 główki mozzarelli,
- 3 łyżki płatków migdałów.
Składniki na marynatę:
- 3 łyżeczki powideł śliwkowych,
- 2 łyżki whisky,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól kamienna,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki na dressing śliwkowy:
- 8 suszonych śliwek,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól kamienna,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Kaczkę obtaczamy równomiernie w składnikach marynaty i przykrywamy. Marynujemy przez całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Kaczkę układamy skórą do góry i zalewamy bulionem lub wodą, aż do linii skórki. Pieczemy ok. 45 minut. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 3 kwadranse. Przez cały czas kontrolujemy wysokość płynu i sprawdzamy, czy kaczka się nie przypala. Upieczoną pierś kroimy bardzo ostrym nożem w plastry. W dużym naczyniu mieszamy sałatę, mozzarellę i płatki migdałów, układamy na niej kaczkę. Podajemy z dressingiem śliwkowym.
Sos przyrządziła Kasia z okazji wtorkowego gotowania
Piekę pierś kaczki tak jak Kwestia Smaku
Bardzo ciekawa sałatka, takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń