poniedziałek, 3 marca 2014

OMLET BANANOWY Z CYTRYNOWYM SOSEM Z LIMONCELLO

     Ten niesamowity omlet jest ostatnio coraz bardziej popularny. Tu i ówdzie ciągle słyszę zachwyty na jego temat, tak więc i sama postanowiłam go przyrządzić. W tym przepisie przedstawiam wersję podstawową, bez szczególnych wariacji smakowych. Natomiast dla poszukujących nieco wykwintniejszych rozwiązań, proponuję podanie omleta z sosem cytrynowym (koniecznie domowym) i cynamonem. Obiecuję, nie pożałujecie! 

Składniki na 1 porcję (360 kcal):
  • 2 duże jaja ekologiczne,
  • 1 średni banan,
  • 2 łyżki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oliwy.
Sos cytrynowy:
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 8 łyżek nierafinowanego, brązowego cukru,
  • 2 jaja ekologiczne,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka włoskiego likieru cytrynowego Limoncello

Przygotowanie:

     Przygotowania zaczynamy od sosu cytrynowego. Warto zrobić go dzień wcześniej i trzymać w lodówce (w ogóle warto go przyrządzić i podawać do naleśników, muffinów, blinów, ciast, ciastek i innych łakoci). Masło roztapiamy w rondu, dodajemy roztrzepane jaja, cukier, syrop z agawy, sok z cytryny i Limoncello. Gotujemy, cały czas mieszając, aż krem uzyska gęstą i zawiesistą konsystencję.  Czasem w kremie mogą utworzyć się grudki, które należy zmiksować blenderem lub zebrać na sitku. Sos pozostawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia.
 
      Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Jaja na omlet wbić do kielicha blendera, dodać pokrojonego w plastry banana i mleko sojowe. Zmiksować wszystko na gładką masę. Omleta smażyć kilka minut na małym ogniu, sprawdzając czy nie przywiera. Kiedy usmaży się na złoty kolor, przewrócić go na drugą stronę (dwoma szpatułkami lub jak tortillę - zakrywając patelnię talerzem i przewracając). Smażyć jeszcze okoły minuty, aby omlet upiekł się z drugiej strony. Podawać posypany cynamonem z sosem cytrynowym.
     





5 komentarzy: