niedziela, 2 marca 2014

PAPAJA Z MARYNOWANYM IMBIREM NA SAŁACIE

     Taką przystawkę można podać o każdej porze roku, dnia, z każdej okazji i dla każdej grupy wiekowej. Papaję można zastąpić mango, kaki lub ewentualnie brzoskwinią. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze schłodzonym sosem jogurtowym. Drugą połowę papai można wykorzystać np. do koktajlu, szaszłyków lub dań mięsnych na słodko.

Składniki na 2 porcje (po 70 kcal):
  • 1/2 dużej, dojrzałej papai,
  • 1 łyżka marynowanego imbiru (takiego, którego używamy do sushi),
  • 2 liście sałaty lodowej.
Sos jogurtowy (120 kcal):
  • 1 kubek małego jogurtu naturalnego (125 g),
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta ostrego chilli.

Przygotowanie:

     Jogurt naturalny wymieszać z syropem z agawy i przyprawami, schować do lodówki. Papaję rozkroić na pół, wydrążyć nasiona i obrać ze skóry połowę, której będziemy używać. Sałatę umyć i pokroić na drobne kawałki. Na talerzu układać sałatę, papaję i marynowany imbir. Podawać ze schłodzonym sosem.








1 komentarz: