sobota, 22 marca 2014

SCONES PEŁNOZIARNISTE

     Pyszne angielski bułeczki śniadaniowe. W swojej tradycyjnej odsłonie robione są z białej mąki, z dodatkiem proszku do pieczenia. W naszej kuchni występują ich nieco zmodyfikowane kuzynki - z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Są idealne na śniadanie (szczególnie dla większej liczby osób), a małe niejadki i wielkie łasuchy spałaszują je zanim ostygną! :)






Składniki na 6 scone'ów: (250 kcal każdy):

  • 225g mąki pełnoziarnistej do pieczenia,
  • 50 g zimnego masła,
  • 25 g nierafinowanego cukru brązowego,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jaja wiejskie, 
  • 2 łyżki jagód goji.
do podania: kremowy serek kanapkowy, marmolada.

Przygotowanie:

     Piekranik nagrzać do 220 stopni. Mąkę wymieszać z drobno pokrojonymi kawałkami masła i cukrem. Miksować na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita masa. W osobnym naczyniu zmiksować 1 jajko z mlekiem i dodać je do mąki. Wszystko dokładni wymieszać z jagodami goi. Masę rozłożyć równomiernie do 6 silikonowych form (mogą być na tradycyjne muffiny). Każdy scone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10-15 minut do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać rozkrojone z kremowym serkiem i marmoladą. 





5 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają i na pewno tak smakują :) No i na plus dodatkowo szybki czas przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą mi się takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. razowe - zdrowe -ale mi się rymnęło;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się objadłam, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń