Pyszne angielski bułeczki śniadaniowe. W swojej tradycyjnej odsłonie robione są z białej mąki, z dodatkiem proszku do pieczenia. W naszej kuchni występują ich nieco zmodyfikowane kuzynki - z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Są idealne na śniadanie (szczególnie dla większej liczby osób), a małe niejadki i wielkie łasuchy spałaszują je zanim ostygną! :)
Składniki na 6 scone'ów: (250 kcal każdy):
- 225g mąki pełnoziarnistej do pieczenia,
- 50 g zimnego masła,
- 25 g nierafinowanego cukru brązowego,
- 100 ml mleka,
- 2 jaja wiejskie,
- 2 łyżki jagód goji.
Przygotowanie:
Piekranik nagrzać do 220 stopni. Mąkę wymieszać z drobno pokrojonymi kawałkami masła i cukrem. Miksować na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita masa. W osobnym naczyniu zmiksować 1 jajko z mlekiem i dodać je do mąki. Wszystko dokładni wymieszać z jagodami goi. Masę rozłożyć równomiernie do 6 silikonowych form (mogą być na tradycyjne muffiny). Każdy scone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10-15 minut do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać rozkrojone z kremowym serkiem i marmoladą.
Świetnie wyglądają i na pewno tak smakują :) No i na plus dodatkowo szybki czas przygotowania.
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńrazowe - zdrowe -ale mi się rymnęło;)
OdpowiedzUsuńale się objadłam, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń