niedziela, 23 marca 2014

STEK WOŁOWY Z MASŁEM CZOSNKOWYM

    Dobry kawałek wołowiny, wypieczony na grillu lub w piekarniku to idealna propozycja na ogródkowy sezon letni. Podawany z sałatką z pomidorów i opiekanymi ziemniaczkami nadaje się na leniwy niedzielny lunch lub rodzinne spotkanie. To już od was zależy, jak go wysmażycie i z czym podacie. Nam najbardziej smakuje z masłem czosnkowym i koniecznie well done!






Składniki na 6 porcji (120 kcal porcja):
  • 6 sztuk polędwicy wołowej po 10 dag (ewentualnie antrykotu),
  • sól,
  • pieprz, 
  • kminek.
Masło czosnkowe (130 kcal porcja):
  • 100g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża garść pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz.
Sałatka pomidorowa (60 kcal porcja):
  • 2 duże pomidory,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:

      Mięso nacieramy pieprzem i kminkiem i chowamy do lodówki (można marynować przez całą noc). Piekarnik lub grill nagrzewamy na wysoką temperaturę (zależnie od steku, który będziemy smażyć i stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągnąć). Pieczemy od kilku do kilkunastu minut, nie nakłuwając go. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, zanim zaczniemy je kroić, solimy. Podajemy z zimnym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów.

Masło czosnkowe:

     Zimne masło kroimy na bardzo drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a pietruszkę siekamy. Dosalamy do smaku. Mieszamy, aż do dokładnego wymieszania się składników. Masło układamy w formie wałka na kawałku folii spożywczej. Zawijamy je i rolujemy, aby uzyskać ładny walec. Przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem kroimy na małe krążki.

Sałatka pomidorowa:

     Pomidory myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa układamy na talerzu. Polewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




3 komentarze:

  1. Cześć!

    Uwielbiam steki! Najczęściej jednak smażę je na mocno rozgrzanej patelni po kilka minut z dwóch stron. Zawsze staram się osiągnąć stopień wysmażenia medium, ale różnie to wychodzi. Masło też dodaję jeszcze na patelni i po usmażeniu nacieram mięso czosnkiem. Wygląda na to, że mamy zupełnie inny sposób na przygotowanie steka ;)) Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne, więc chętniej wykorzystam grill.

    Pozdrawiam,

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mega apetycznie wygląda :) ja robię karkówkę z grilla z masełkiem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń