Dobry kawałek wołowiny, wypieczony na grillu lub w piekarniku to idealna propozycja na ogródkowy sezon letni. Podawany z sałatką z pomidorów i opiekanymi ziemniaczkami nadaje się na leniwy niedzielny lunch lub rodzinne spotkanie. To już od was zależy, jak go wysmażycie i z czym podacie. Nam najbardziej smakuje z masłem czosnkowym i koniecznie well done!
Składniki na 6 porcji (120 kcal porcja):
- 6 sztuk polędwicy wołowej po 10 dag (ewentualnie antrykotu),
- sól,
- pieprz,
- kminek.
- 100g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- duża garść pietruszki,
- sól,
- pieprz.
- 2 duże pomidory,
- 1/2 białej cebuli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Mięso nacieramy pieprzem i kminkiem i chowamy do lodówki (można marynować przez całą noc). Piekarnik lub grill nagrzewamy na wysoką temperaturę (zależnie od steku, który będziemy smażyć i stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągnąć). Pieczemy od kilku do kilkunastu minut, nie nakłuwając go. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, zanim zaczniemy je kroić, solimy. Podajemy z zimnym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów.
Masło czosnkowe:
Zimne masło kroimy na bardzo drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a pietruszkę siekamy. Dosalamy do smaku. Mieszamy, aż do dokładnego wymieszania się składników. Masło układamy w formie wałka na kawałku folii spożywczej. Zawijamy je i rolujemy, aby uzyskać ładny walec. Przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem kroimy na małe krążki.
Sałatka pomidorowa:
Pomidory myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa układamy na talerzu. Polewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cześć!
OdpowiedzUsuńUwielbiam steki! Najczęściej jednak smażę je na mocno rozgrzanej patelni po kilka minut z dwóch stron. Zawsze staram się osiągnąć stopień wysmażenia medium, ale różnie to wychodzi. Masło też dodaję jeszcze na patelni i po usmażeniu nacieram mięso czosnkiem. Wygląda na to, że mamy zupełnie inny sposób na przygotowanie steka ;)) Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne, więc chętniej wykorzystam grill.
Pozdrawiam,
Paulina
mniam mega apetycznie wygląda :) ja robię karkówkę z grilla z masełkiem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie
OdpowiedzUsuń