wtorek, 18 marca 2014

SELER NACIOWY Z DOMOWYM MAJONEZEM KAPAROWO - OLIWKOWYM

     Seler naciowy to zdrowa wersja chrupiących przekąsek. Doskonale smakuje sam, ale też z domowym sosem majonezowym. Możesz zamieniać składniki i proporcje, tworząc Twój ulubiony smak majonezu. W tym przepisie przedstawiam kaparowo - oliwkowy. Jest ostry, o bardzo wyrazistym smaku. Świetnie będzie pasował do ryb i mięs z grilla!






Składniki na 4 porcje (po 170 kcal):
  • 1/2 selera naciowego, pokrojonego w cienkie słupki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 4 pełne łyżki kaparów,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz selera włożyć do kielicha blendera i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji gęstego majonezu. Sos podawać schłodzony z pokrojonym selerem naciowym. 




2 komentarze:

  1. Nie miałam jeszcze okazji próbować domowego majonezu :(
    Twój wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń