Seler naciowy to zdrowa wersja chrupiących przekąsek. Doskonale smakuje sam, ale też z domowym sosem majonezowym. Możesz zamieniać składniki i proporcje, tworząc Twój ulubiony smak majonezu. W tym przepisie przedstawiam kaparowo - oliwkowy. Jest ostry, o bardzo wyrazistym smaku. Świetnie będzie pasował do ryb i mięs z grilla!
Składniki na 4 porcje (po 170 kcal):
- 1/2 selera naciowego, pokrojonego w cienkie słupki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 15 zielonych oliwek,
- 4 pełne łyżki kaparów,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz selera włożyć do kielicha blendera i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji gęstego majonezu. Sos podawać schłodzony z pokrojonym selerem naciowym.
Nie miałam jeszcze okazji próbować domowego majonezu :(
OdpowiedzUsuńTwój wygląda kusząco :)
Bardzo ciekawy pomysł, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń