wtorek, 8 kwietnia 2014

OMLET ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

    Omlet to jedno z najczęściej przygotowywanych dań w mojej kuchni! Na słono, na słodko. Na śniadanie, obiad, kolację. Jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego posiłku, a co więcej jego podstawę stanowią jaja - cenne źródło białka. Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kleksem śmietany doskonale wpisuje się w kanon zdrowych posiłków w 15 minut.






Składniki na 1 omlet (370 kcal):
  • 2 jaja wiejskie,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 4 suszone pomidory w oliwie,
  • szczypiorek,
  • 1,5 łyżki masła, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:

     Na patelni rozgrzać pół łyżeczki masła, szpinak smażyć kilka minut. Patelnię na omlet rozgrzać na średnim ogniu z łyżką masła. W wysokim naczyniu roztrzepać jaja z solą i pieprzem, dodać mleko i szpinak, dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut pod przykryciem, na złoty kolor. Podawać z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i śmietaną. 




2 komentarze:

  1. takie "syte" a tak malo kalorii! musi byc wspanialy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez szpinaku mogę zjeść do syta!

    OdpowiedzUsuń