Omlet to jedno z najczęściej przygotowywanych dań w mojej kuchni! Na słono, na słodko. Na śniadanie, obiad, kolację. Jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego posiłku, a co więcej jego podstawę stanowią jaja - cenne źródło białka. Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kleksem śmietany doskonale wpisuje się w kanon zdrowych posiłków w 15 minut.
Składniki na 1 omlet (370 kcal):
- 2 jaja wiejskie,
- 2 łyżki mleka,
- 1 szklanka świeżego szpinaku,
- 4 suszone pomidory w oliwie,
- szczypiorek,
- 1,5 łyżki masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać pół łyżeczki masła, szpinak smażyć kilka minut. Patelnię na omlet rozgrzać na średnim ogniu z łyżką masła. W wysokim naczyniu roztrzepać jaja z solą i pieprzem, dodać mleko i szpinak, dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut pod przykryciem, na złoty kolor. Podawać z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i śmietaną.
takie "syte" a tak malo kalorii! musi byc wspanialy ;)
OdpowiedzUsuńBez szpinaku mogę zjeść do syta!
OdpowiedzUsuń