piątek, 11 kwietnia 2014

TORTILLA DE PATATAS Z POREM I CHIPSAMI Z SZYNKI SERRANO

     Tortilla de patatas to jedno z dań, które zawsze musi urozmaicać moje tapas. Uwielbiam ją w klasycznej wersji, bez dodatków, ale doceniam jej walory smakowe nieco podrasowane, doprawione inaczej, wykończone inaczej. W swojej tradycyjnej odsłonie ziemniakom może towarzyszyć cebulą i czosnek, u mnie zastąpił je por. No... i z przyprawami też trochę na bakier :)






Składniki na 8 porcji (200 kcal każda):
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 9 dużych jaj wiejskich,
  • 1 średni por, 
  • 2 plastry szynki serrano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek*
  • sól kamienna,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • szczypta kuminu.
 * - ziemniaki do tortilli w klasycznej wersji powinny być smażone w głębokim tłuszczu, ja jednak wolę je wysmażyć na 2 łyżkach oliwy na wolnym ogniu.

Przygotowanie:

     Ziemniaki obrać, pokroić na małe, nieregularne kształty. Smażyć je na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy (warto zrobić to w dwóch partiach) i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami, pokrojonym porem i przyprawami. Tortillę smażyć na średnim ogniu na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Czas pieczenia zależy od patelni, stopnia rozgrzania i typu kuchenki. Omleta należy cały czas kontrolować i sprawdzić, czy nie przywarł z żadnej strony, a z wierzchu jest wystarczająco ścięty, by go przywrócić. Kiedy tortilla będzie upieczona na złoto od dołu i ścięta w środku odwracamy ją na drugą stronę za pomocą talerza (musi być nie większy od tortilli i dobrze do niej przylegać, inaczej omlet przy przewracaniu może się rozlecieć). Smażymy jeszcze chwilę, aż do przysmażenia się drugiej strony. Tortillę zostawiamy na minimum godzinę do wystudzenia (jeśli pokroimy ją od razu to rozpadnie się w środku). Serwujemy na ciepło lub na zimno z plastrami szynki serrano przysmażonymi na suchej patelni.

Przepis na klasyczną tortillę można zobaczyć tutaj



2 komentarze:

  1. Ostatnio za mną chodzi taka tortilla! Już 2 czy 3 raz widzę u Ciebie coś na co właśnie mam ochotę! Najpierw stek, później sałatka ze szpinaku, a teraz ta tortilla!

    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak bym zjadła takiej tortilli! :)

    OdpowiedzUsuń