Świeża, zdrowa i kolorowa sałatka. To jeden ze sprawdzonych sposobów na przywołanie wiosny, a przynajmniej na talerzu. No i oczywiście, jak to sałatka jest ekspresowa w przygotowaniu!
Składniki na 2 porcje (po 470 kcal):
- 2 szklanki liści świeżego szpinaku,
- 10 dag sera feta,
- 1 średni pomidor,
- 1 awokado,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
Szpinak umyć, odciąć końce. Ser feta i pomidora pokroić w drobną kostkę. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę i pokroić. Sok z cytryny wymieszać z solą, pieprzem i oregano. Powoli dolewać oliwę. Wszystkie warzywa i ser wymieszać. Polać dressingiem i posypać pestkami dyni.
Uwielbiam takie sałatki wiosną i latem, świetna na lunch.
OdpowiedzUsuńChyba mamy ten sam sposób na przywołanie wiosny ^^ uwielbiam połączenie szpinaku i awokado
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta sałatka, lubię awokado w sałatkach :)
OdpowiedzUsuń