Tarty i quiche to jedne z tych dań, które nie wymagają dużo pracy, można przygotować je wcześniej i przechowywać kilka dni bez obawy popsucia się.
Sekret udanej tarty tkwi w idealnym, kruchym cieście i wyrazistym środku, który bilansuje delikatna masa jajeczna.
Składniki (1/8 tarty 420 kcal):
Ciasto:
- 250g mąki orkiszowej (lub jakiejkolwiek innej),
- 150g zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
- 1 pierś kurczaka,
- 1/2 cukinii,
- 15 zielonych oliwek,
- 5 łyżek sera długo dojrzewającego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
- 1/2 szklanki sera mascarpone,
- 2 jaja,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól kamienna,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drobno pokrojone masło, jajko i sól i jak najszybciej zagnieść do połączenia się składników. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Pierś kurczaka rozbić tłuczkiem na cienki filet. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na łyżce oliwy pod przykryciem ok. 10 minut (dzięki temu kurczak nie wysuszy się, pozostanie bardzo soczysty w środku, a na patelni powstanie rosołek, na którym wysmażymy cukinię). Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i smażyć do miękkości na patelni po kurczaku. Ser zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w cienkie plastry. W misce wymieszać śmietanę, mascarpone, jaja, żółtka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Spód tarty piec 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Wyjąć, na spód wyłożyć kurczaka, cukinię, ser, oliwki i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Przechowywać w lodówce.
Zjadłabym taką pyszną tartę na obiad, oczywiście nie dzisiaj, ale po Świętach na pewno sobie taką przygotuję ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta tarta, pycha!
OdpowiedzUsuń