czwartek, 17 kwietnia 2014

TARTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Tarty i quiche to jedne z tych dań, które nie wymagają dużo pracy, można przygotować je wcześniej i przechowywać kilka dni bez obawy popsucia się.
Sekret udanej tarty tkwi w idealnym, kruchym cieście i wyrazistym środku, który bilansuje delikatna masa jajeczna.








Składniki (1/8 tarty 420 kcal):

Ciasto:
  • 250g mąki orkiszowej (lub jakiejkolwiek innej),
  • 150g zimnego masła, 
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Nadzienie:
  •  1 pierś kurczaka, 
  • 1/2 cukinii,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 5 łyżek sera długo dojrzewającego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki sera mascarpone,
  • 2 jaja, 
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 
  • sól kamienna, 
  • świeżo mielony czarny pieprz.
do podania: zielona sałata skropiona oliwą

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drobno pokrojone masło, jajko i sól i jak najszybciej zagnieść do połączenia się składników. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Pierś kurczaka rozbić tłuczkiem na cienki filet. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na łyżce oliwy pod przykryciem ok. 10 minut (dzięki temu kurczak nie wysuszy się, pozostanie bardzo soczysty w środku, a na patelni powstanie rosołek, na którym wysmażymy cukinię). Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i smażyć do miękkości na patelni po kurczaku. Ser zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w cienkie plastry. W misce wymieszać śmietanę, mascarpone, jaja, żółtka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Spód tarty piec 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Wyjąć, na spód wyłożyć kurczaka, cukinię, ser, oliwki i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Przechowywać w lodówce.




2 komentarze:

  1. Zjadłabym taką pyszną tartę na obiad, oczywiście nie dzisiaj, ale po Świętach na pewno sobie taką przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ta tarta, pycha!

    OdpowiedzUsuń