wtorek, 13 maja 2014

PLACUSZKI BIAŁKOWE Z OTRĘBAMI

     Przepis na niemal ekspresowe śniadanie. Omlet z białek i otrębów. Wychodzi fantastyczna i delikatna pianka, którą serwować można zarówno na słono, jak i słodko. Dla siebie zrobiłam trzy mniejsze placuszki, które przełożyłam ekologiczną konfiturą i serem mascarpone. Coś wspaniałego!








Składniki na 2 porcje (190 kcal porcja):

  • 3 białka jaj wiejskich, 
  • 30 g otrębów,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki konfitury jagodowej ekologicznej, 
  • 1 łyżka sera mascarpone

Przygotowanie:

     Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Otręby umieścić w misie blendera i zmielić na mąkę. Do otrębów dodać proszek do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą z białek. Smażyć na suchej patelni do ścięcia się placuszka i zarumienienia z obu stron. Omlety posmarować konfiturą i ułożyć na sobie. Udekorować kleksem mascarpone.






2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rajusiu wyglądają jak torcik! A są takie leciutkie i sumie dietetyczne! Cuuuudowne, może spróbuje tylko kogiel mogiel po żółtach później będę musiała ukręcić! :D Każdy pretekst dobry ^^

    OdpowiedzUsuń