Przepis na niemal ekspresowe śniadanie. Omlet z białek i otrębów. Wychodzi fantastyczna i delikatna pianka, którą serwować można zarówno na słono, jak i słodko. Dla siebie zrobiłam trzy mniejsze placuszki, które przełożyłam ekologiczną konfiturą i serem mascarpone. Coś wspaniałego!
Składniki na 2 porcje (190 kcal porcja):
- 3 białka jaj wiejskich,
- 30 g otrębów,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki konfitury jagodowej ekologicznej,
- 1 łyżka sera mascarpone
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Otręby umieścić w misie blendera i zmielić na mąkę. Do otrębów dodać proszek do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą z białek. Smażyć na suchej patelni do ścięcia się placuszka i zarumienienia z obu stron. Omlety posmarować konfiturą i ułożyć na sobie. Udekorować kleksem mascarpone.
Pysznie wyglądają te placuszki :)
OdpowiedzUsuńo rajusiu wyglądają jak torcik! A są takie leciutkie i sumie dietetyczne! Cuuuudowne, może spróbuje tylko kogiel mogiel po żółtach później będę musiała ukręcić! :D Każdy pretekst dobry ^^
OdpowiedzUsuń