Jedna z moich ulubionych sałatek z kuchni hiszpańskiej. Nadaje się zarówno na tapas, jak i na obiad, z kawałkiem pieczywa. Idealna na każdą porę roku, a co najważniejsze, jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
Składniki na 2 porcje (po 350 kcal):
- 150 g papryki marynowanej (około 5 dużych plastrów),
- 2 puszki tuńczyka w oleju, w kawałkach,
- 1 średnia biała cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu,
- sól kamienna,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Paprykę osączyć z zalewy i wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pociąć w plastry. Z tuńczyka odlać zalewę. Dodać do papryki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Pokropić oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Bardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za marynatami, ale ta kompozycja jest warta grzechu
OdpowiedzUsuńmarynowaną paprykę kocham, ale za tuńczykiem nie przepadam... Choć w takiej sałatce, to czemu nie :D
OdpowiedzUsuń