środa, 21 maja 2014

SAŁATKA Z MARYNOWANEJ PAPRYKI I TUŃCZYKA

Jedna z moich ulubionych sałatek z kuchni hiszpańskiej. Nadaje się zarówno na tapas, jak i na obiad, z kawałkiem pieczywa. Idealna na każdą porę roku, a co najważniejsze, jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.









Składniki na 2 porcje (po 350 kcal):
  • 150 g papryki marynowanej (około 5 dużych plastrów),
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,  w kawałkach,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu, 
  • sól kamienna, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Paprykę osączyć z zalewy i wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pociąć w plastry. Z tuńczyka odlać zalewę. Dodać do papryki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Pokropić oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.




3 komentarze:

  1. nie przepadam za marynatami, ale ta kompozycja jest warta grzechu

    OdpowiedzUsuń
  2. marynowaną paprykę kocham, ale za tuńczykiem nie przepadam... Choć w takiej sałatce, to czemu nie :D

    OdpowiedzUsuń