Szparagi to fantastyczny pomysł na ciekawy obiad czy przystawkę. Można podać je w każdej wersji: z makaronem, w tarcie, z jajkiem, jako dodatek do mięs czy ryb, zapiekane w cieście... Korzystajmy, póki sezon trwa!
Składniki na 2 porcje (po 290 kcal):
- 500 g białych szparagów,
- 2 jaja wiejskie,
- 2 łyżki sera parmezan (lub innego sera długo dojrzewającego),
- 1 łyżka oliwy czosnkowej,
- 1 łyżka oliwy pieprzowej,
- sól kamienna,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Ułożyć przepołowione szparagi. Wbić jaja i posypać parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać 25 - 30 minut.
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Super ciekawy pomysł podania szparagów :)
OdpowiedzUsuń