wtorek, 10 czerwca 2014

CHŁODNIK LITEWSKI

     Chłodnik litewski to jedna z niesamowitych zup, które można przyrządzić z wiosennej botwinki. Uwielbiam kuchnię sezonową i zawsze staram się wykorzystywać świeże składniki, odpowiednie do danej pory roku.









Składniki na 8 porcji (80 kcal każda):
  • 1 botwinka, 
  • 1 duży ogórek, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki, 
  • 250 ml bulionu*,
  • 1 litr kefiru, 
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • sól kamienna.
* - wody, w której gotowaliśmy botwinkę lub bulionu warzywnego

do podania: jajka na twardo, koperek 


Przygotowanie:

     Botwinkę umyć, buraczki obrać, a łodygi drobno pokroić. (Liście nie będą potrzebne w chłodniku, ale warto je zachować do dekoracji lub sałatek). Buraczki i łodygi ugotować do miękkości. Buraki i ogórka zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Wszystkie warzywa wymieszać. Zalać bulionem i kefirem. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać schłodzoną z jajkiem na twardo i koperkiem.



4 komentarze:

  1. Pięknie ugotowane jajko...ja niestety często przegotowuję ze strachu, żeby dzieci nie miały niedogotowanego żółtka, albo jest jeszcze trochę lejące jak robię sobie. To wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wkladam jajka do cieplej wody tak, aby byly calkowicie zakryte. Doprowadzam wode do gotowania i gotuje 10 minut. Potem ochladzam w zimnej kapieli. No i oczywoscie podaje swieze ;)

      Usuń