środa, 25 czerwca 2014

MOUSSAKA

Jestem na etapie poszukiwania idealnej restauracyjnej moussaki. Póki co, kończy się na głębokich zawiedzeniach i niewypowiedzianych żalach. Postanowiłam więc, że w pierwszej wolniejszej chwili (tak, moussaka to dość dużo pracy) zmierzę się z wyzwaniem we własnej kuchni. Wyszło rewelacyjnie, przepis jest na prawdę doskonały. Smakowało absolutnie wszystkim!







Składniki na 6 porcji (po 320 kcal):
  • 700 g wołowiny (ja użyłam ligawy wołowej),
  • 1 duży bakłażan, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 szklanki ekologicznej passaty pomidorowej, 
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki kuminu, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • sól morska, 
  • pieprz świeżo zmielony
   
     beszamel:

  • 40 g masła, 
  • 40 g mąki orkiszowej, 
  • 1 jajko, 
  • 300 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 
  • sól kamienna, 
  • pieprz świeżo zmielony.
* - opcjonalnie można dodać ser żółty lub fetę do posypania na wierzchu


Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w plastry, posolić. Odczekać, aż wypłynie z niego cała goryczka. Po około 20 minutach wymyć go i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Mięso dokładnie umyć i zmielić w maszynce. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Usmażyć pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i czosnek. Cały czas mieszając dodać sól, pieprz, kumin i oregano (można też doprawić do smaku odrobiną cukru). Wkroić pomidory i dodać passatę. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu około 20 minut.
     
W międzyczasie przygotować beszamel. Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Dodać mąkę i wymieszać. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie powstały grudki. Przyprawić gałką, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wbić jajko. Wymieszać i odstawić.
     
Formę na moussakę wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Układać kolejno: pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki, bakłażan, mięso w sosie pomidorowym, bakłażan, mięso, bakłażan i beszamel.
Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę (beszamel powinien ładnie się zarumienić). Pozostawić do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy, żeby moussaka zachowała swoją formę). Podawać na ciepło, pokrojoną w kwadraty.



1 komentarz: