Jestem na etapie poszukiwania idealnej restauracyjnej moussaki. Póki co, kończy się na głębokich zawiedzeniach i niewypowiedzianych żalach. Postanowiłam więc, że w pierwszej wolniejszej chwili (tak, moussaka to dość dużo pracy) zmierzę się z wyzwaniem we własnej kuchni. Wyszło rewelacyjnie, przepis jest na prawdę doskonały. Smakowało absolutnie wszystkim!
Składniki na 6 porcji (po 320 kcal):
- 700 g wołowiny (ja użyłam ligawy wołowej),
- 1 duży bakłażan,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki ekologicznej passaty pomidorowej,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól morska,
- pieprz świeżo zmielony
beszamel:
- 40 g masła,
- 40 g mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- 300 ml mleka,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól kamienna,
- pieprz świeżo zmielony.
* - opcjonalnie można dodać ser żółty lub fetę do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić. Odczekać, aż wypłynie z niego cała goryczka. Po około 20 minutach wymyć go i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Mięso dokładnie umyć i zmielić w maszynce. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Usmażyć pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i czosnek. Cały czas mieszając dodać sól, pieprz, kumin i oregano (można też doprawić do smaku odrobiną cukru). Wkroić pomidory i dodać passatę. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu około 20 minut.
W międzyczasie przygotować beszamel. Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Dodać mąkę i wymieszać. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie powstały grudki. Przyprawić gałką, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wbić jajko. Wymieszać i odstawić.
Formę na moussakę wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Układać kolejno: pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki, bakłażan, mięso w sosie pomidorowym, bakłażan, mięso, bakłażan i beszamel.
Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę (beszamel powinien ładnie się zarumienić). Pozostawić do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy, żeby moussaka zachowała swoją formę). Podawać na ciepło, pokrojoną w kwadraty.
Mozna zamowic na dzisiejszy obiad? :)
OdpowiedzUsuń