sobota, 21 czerwca 2014

SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SERRANO I SEREM ROQUEFORT

Cudowna i lekka sałatka na wiosenny obiad. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, a pozostawia nas sytymi na długie godziny. U nas zdała test na 5 z plusem :)








Składniki na 4 porcje (po 270 kcal):
  • 2 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne, 
  • 500 g zielonych szparagów, 
  • 75 g szynki serrano, 
  • 50 g sera roquefort, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i ugotować do miękkości (ja zazwyczaj gotuję je ok. 6 minut), pokroić na kawałki. Szynkę serrano pokroić w drobne paski lub kosteczkę, a ser pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Dodać oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. 


1 komentarz:

  1. Wypróbowałam. Bardzo dobre. Gratuluje inwencji i czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń