czwartek, 26 czerwca 2014

PIKANTNY TATAR Z ŁOSOSIA

Sekret tego łososia polega na jego subtelnej pikanterii - o tyle ciekawej, że nie jest ona podana wprost, ale ukryta w rzodkiewce, rukoli i - wreszcie - w delikatnej oliwie wasabi. Ostrość dania można oczywiście dopasować do swoich indywidualnych upodobań. Gorąco zachęcam do testowania wszystkich połączeń smakowych i do odkrywania swoich ulubionych!







Składniki na 4 porcje (po 210 kcal):
  • 500 g świeżego łososia (najlepiej filet bez skóry),
  • 4 rzodkiewki, 
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rukoli, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól morska, 
  • świeżo zmielony pieprz, 
  • 1/4 łyżeczki pasty wasabi.
opcjonalnie: przyprawa maggi w płynie (bez glutaminianu sodu).



Przygotowanie:

Łososia umyć, zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem i maggi (jeśli używamy). Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć czerwoną cebulę. Wymieszać z rybą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z pastą wasabi. Łososia podawać ułożonego na talerzu z rzodkiewką, rukolą, oliwą wasabi oraz solą gruboziarnistą i pieprzem. Tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny.




1 komentarz:

  1. Ostatnio próbowaliśmy na wyjeździe takiego tatara i bardzo nam smakował, fajnie że podałaś przepis, spróbuję go odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń