sobota, 7 czerwca 2014

PENNE CARBONARA

W naszym domu nie jadamy makaronów zbyt często, co dziwi mnie o tyle, że tak na prawdę je uwielbiamy! Jeżeli się pojawiają, to oczywiście w zdrowszej wersji: wybieramy makarony pełnoziarniste, a sosy zawsze przygotowujemy samodzielnie, starając zredukować w nich ilość tłuszczu. Ta carbonara jest właśnie jedną z tych odchudzonych propozycji.







Składniki na 2 porcje (po 510 kcal):
  • 2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego (140 g),
  • 5 plastrów szynki bez konserwantów, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • garść pietruszki, 
  • 6 łyżek śmietany 18% do sosów, 
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • świeżo zmielony pieprz, 
  • sól kamienna.

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Szynkę pokroić na małe kawałeczki i smażyć na suchej patelni do zarumienienia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i większość posiekanej pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podgrzewać około minutę, często mieszając. Ugotowany makaron przełożyć do patelni z sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu, posypując resztą świeżej pietruszki i parmezanem.

     

1 komentarz: