piątek, 27 czerwca 2014

SAŁATKA Z BOBEM, KASZĄ I DAKTYLAMI

Idealna propozycja dla wszystkich fanów bobu, którzy chcą nieco poeksperymentować. Sałatka wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale z powodzeniem można ją także zestawić z innymi potrawami.








Składniki na 4 porcje (po 230 kcal):

  • 1 woreczek kaszy gryczanej, 
  • 1 szklanka bobu, 
  • 12 suszonych daktyli, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka miodu (syropu) z daktyli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól morska, 
  • pieprz świeżo zmielony.
    sałatkę można posypać pestkami słonecznika, dyni lub migdałów

Przygotowanie:

Kaszę ugotować do miękkości (około 30 minut). Bób umyć, ugotować w mocno osolonej wodzie (najczęściej młody bób potrzebuje około 15 minut, starszy może gotować się nawet do pół godziny) i obrać. Kaszę, bób i daktyle wymieszać w misce. Oliwę połączyć z syropem daktylowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Sałatkę polać dressingiem. Podawać w temperaturze pokojowej. 


1 komentarz:

  1. Musi być przepyszna. Jeszcze dziś kupię bób i na pewno ją zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń