Idealna propozycja dla wszystkich fanów bobu, którzy chcą nieco poeksperymentować. Sałatka wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale z powodzeniem można ją także zestawić z innymi potrawami.
Składniki na 4 porcje (po 230 kcal):
- 1 woreczek kaszy gryczanej,
- 1 szklanka bobu,
- 12 suszonych daktyli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu (syropu) z daktyli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól morska,
- pieprz świeżo zmielony.
sałatkę można posypać pestkami słonecznika, dyni lub migdałów
Przygotowanie:
Kaszę ugotować do miękkości (około 30 minut). Bób umyć, ugotować w mocno osolonej wodzie (najczęściej młody bób potrzebuje około 15 minut, starszy może gotować się nawet do pół godziny) i obrać. Kaszę, bób i daktyle wymieszać w misce. Oliwę połączyć z syropem daktylowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Sałatkę polać dressingiem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Musi być przepyszna. Jeszcze dziś kupię bób i na pewno ją zrobię ;)
OdpowiedzUsuń