Kiedy przychodzi sezon na jagody, nasz dom ogarnia jagodowy szał! Borówki pojawiają się wszędzie - w zupach, sałatkach, ciastach, deserach, mięsach, naleśnikach, sosach, marmoladach... Pomysł na chłodnik jagodowy jest w naszej rodzinie od przynajmniej trzech pokoleń. Każdy robi go nieco inaczej. Ja lubię go z fetą i miętą albo makaronem i jogurtem. Słodzę go syropem klonowym, a nie - tradycyjnie - cukrem. Fantastycznie orzeźwia w gorący dzień i bezkonkurencyjnie zastępuje wszystkie desery! :)
Składniki na 6 porcji (po 100 kcal):
- 3 szklanki jagód,
- 2 szklanki kefiru,
- 5 łyżek syropu klonowego
do podania: pokruszony ser feta, ugotowany drobny makaron, jogurt naturalny, świeże listki mięty
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyć, zmiksować z kefirem i syropem klonowym. Schłodzić. Podawać na zimno z dodatkami.
Wygląda bardzo apetycznie! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
niebiańsko wygląda, a smakuje jeszcze lepiej:-)
OdpowiedzUsuńMmmm, wspaniałyyyy :-)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł!
OdpowiedzUsuń