piątek, 4 lipca 2014

CHŁODNIK JAGODOWY

     Kiedy przychodzi sezon na jagody, nasz dom ogarnia jagodowy szał! Borówki pojawiają się wszędzie - w zupach, sałatkach, ciastach, deserach, mięsach, naleśnikach, sosach, marmoladach... Pomysł na chłodnik jagodowy jest w naszej rodzinie od przynajmniej trzech pokoleń. Każdy robi go nieco inaczej. Ja lubię go z fetą i miętą albo makaronem i jogurtem. Słodzę go syropem klonowym, a nie - tradycyjnie - cukrem. Fantastycznie orzeźwia w gorący dzień i bezkonkurencyjnie zastępuje wszystkie desery! :)





Składniki na 6 porcji (po 100 kcal):
  • 3 szklanki jagód, 
  • 2 szklanki kefiru, 
  • 5 łyżek syropu klonowego
do podania: pokruszony ser feta, ugotowany drobny makaron, jogurt naturalny, świeże listki mięty

Przygotowanie:

      Jagody dokładnie umyć, zmiksować z kefirem i syropem klonowym. Schłodzić. Podawać na zimno z dodatkami.





4 komentarze: