poniedziałek, 7 lipca 2014

SAŁATKA Z JAGÓD, SERA RICOTTA I ŚWIEŻEGO SZPINAKU

     Ta sałatka całkowicie podbiła moje serce. To mój jagodowy hit, który będę powtarzać tak długo, aż... sezon na jagody się skończy! Jest świeża, lekka i bardzo szybka w przygotowaniu. Wszystko, czego nam potrzeba to świeży szpinak, jagody (albo inne owoce sezonowe) i ser ricotta. Smacznego!








Składniki na 2 porcje (po 200 kcal):
  • 1 szklanka jagód, 
  • 4 garście świeżego szpinaku, 
  • 4 pełne łyżki sera ricotta kremowego, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka dżemu jagodowego lub konfitury, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie:

     Szpinak umyć i osączyć z wody. Jagody i  ricottę wyłożyć na szpinak. Sałatkę podawać od razu, skropioną dressingiem.


2 komentarze: