środa, 15 października 2014

BANANOWO - KOKOSOWE PLACUSZKI Z QUINOA

     Uwielbiam śniadania na słodko! Ich jedynym minusem jest fakt, że przygotowuje się je nieco dłużej, niż zwykłą kanapkę. Jednak sobotni poranek, wolny od obowiązków to świetny moment na wypróbowanie tych słodkich placuszków. W wersji bezglutenowej lub tradycyjnej.








Składniki na około 10 placków (po 80 kcal każdy):

  • 1/8 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 banan, 
  • 1 jajko, 
  • 5 łyżek mieszanki mąk bezglutenowych (lub każdej innej),
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego),
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia.
do podania: syrop klonowy, plasterki bananów, ulubione owoce, jogurt

Przygotowanie: 

     Quinoa, banana, jajko i mleko umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na średnio gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło.




1 komentarz: