
Składniki na około 10 placków (po 80 kcal każdy):
- 1/8 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mieszanki mąk bezglutenowych (lub każdej innej),
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego),
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia.
do podania: syrop klonowy, plasterki bananów, ulubione owoce, jogurt
Przygotowanie:
Quinoa, banana, jajko i mleko umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na średnio gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło.
Świetny pomysł na placki, a do tego świetne zdjęcia! :-)
OdpowiedzUsuń