wtorek, 14 października 2014

SAŁATKA Z JARMUŻU, QUINOA, SERCA BLANCELLO I POMIDORÓW

    Tworzenie sałatek to kombinacja niezliczonej liczby składników w ciekawe i kolorowe kompozycje. Nowe pomysły na sałatki nigdy się nie skończą. Ta historia ma początek, ale nie sposób wyznaczyć jej końca! Dlatego bawmy się! Miksujmy, zmieniajmy, dodawajmy. Niech stanie się jeszcze bardziej zdrowo, świeżo i zaskakująco!








Składniki na 1 sałatkę (450 kcal):
  • 1/8 szklanki quinoa, 
  • 3 liście jarmużu, 
  • 1 pomidor, 
  • 50 g sera blancello lub feta, 
  • 2 rzodkiewki, 
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • sól morska,
  • posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

     Quinoa dokładnie umyć i ugotować. Listki jarmużu oderwać od twardych łodyżek i porwać na mniejsze kawałki. Pomidora, ser i rzodkiewkę pokroić. Dodać ugotowaną komosę, pestki słonecznika i szczypiorek. Oliwę wymieszać z przyprawami i polać sałatkę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz