Przeczytałam dzisiaj artykuł o kilku pakowanych produktach z kategorii ready-to-eat. Nigdy nie byłam ich fanką i ograniczałam ich spożycie do minimum lub właściwie całkiem wykluczałam je z diety. Tego typu publikacje utwierdzają mnie w przekonaniu, że słusznie robimy biorąc sprawy we własne ręce i gotując w domu. Niezależnie od diety, jaką przestrzegamy, zasad, którym hołdujemy - najważniejsze są produkty. To właśnie z nich powstaje nasze jedzenie. Starajmy się kupować te jak najmniej przetworzone, surowe, z upraw i hodowli kontrolowanych.
Składniki na 6 muffinów (200 kcal każdy):
- 1/2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (lub dowolna),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego),
- 2 dojrzałe banany,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1 jajko wiejskie,
- 1/2 szklanki płatków migdałów,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni z trybem góra - dół. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W osobnej misce zmielić banana z jajkiem (np. mikserem). Dodać syrop klonowy, olej kokosowy i nasiona wyskrobane z wanilii. Składniki suche przesypać do tych mokrych, dodać płatki migdałów i wymieszać. Masę przełożyć do form na muffiny (najlepiej sylikonowych) i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. (Czas pieczenia może zależeć od wielkości babeczek, piekarnika i wielu innych czynników; u mnie zawsze wszystkie wypieki robią się nieco wolniej, niż jest to podane w przepisie).
Przepis publikuję dzięki blogowi Love & Lemons, który zamieścił przepis na babeczki, który posłużyły mi jako inspiracja - przepis jest nieco zmodyfikowany.
Polecam zajrzeć wszystkim, którzy lubią kuchnię zdrową, domową, z wykluczeniem mięsa lub glutenu. Dynamicznie prowadzona strona z ciekawymi przepisami, opatrzonymi pięknymi zdjęciami.
Został choć jeden muffin dla skoraqa? :-)
OdpowiedzUsuńNiestety tym razem nie, ale z przyjemnością upiekę jakieś, które mi polecisz ;) albo moja wersję Twoich ulubionych...?
Usuńświetne, zdrowe muffiny! przepis zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńz bananem zawse. Piękna patera
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i zachęcająco wyglądają :) A co najważniejsze że domowego wyrobu bez ulepszaczy i konserwantów :)
OdpowiedzUsuń