Składniki na 1 porcję (400 kcal):
- 2 szklanki świeżego szpinaku,
- 1 jajko wiejskie,
- 1 łyżka sera koziego kremowego (lub zwykłego, śmietany),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 garść orzechów nerkowca,
- 1 łyżka octu,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- świeża szałwia.
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy sól, pieprz i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, dusimy przez chwilę. Dodajemy łyżkę serka koziego, mieszamy i odstawiamy jeszcze na chwilę na patelni. W międzyczasie rumienimy orzechy nerkowca i przygotowujemy jajko w koszulce. Do wody dodajemy ocet, sól i doprowadzimy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy wodę do temperatury ok. 80 stopni. Jajko wrzucamy do wody (najlepiej zsunąć je na chochelce lub w kokilce - wtedy zachowa ładny kształt) i pozostawiamy w wodzie maksymalnie 4 minuty (długość zależy od temperatury naszej wody). Jajko wykładamy na szpinaku, dodajemy orzechy nerkowca, posypujemy dodatkowo pieprzem i szałwią.
smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJutro chcę taki obiad!
OdpowiedzUsuń