niedziela, 26 października 2014

KREMOWY SZPINAK Z JAJKIEM W KOSZULCE

Jajko + szpinak to nierozłączny duet, owiany legendą. Z tymi dwoma składnikami nie ma złego wyjścia. Co można z niego zrobić? Szybki i zdrowy obiad dla jednej osoby - kiedy nie chce nam się gotować albo nie mamy na to czasu. Albo tak po prostu, dla zdrowia, urody i fantastycznego smaku!








Składniki na 1 porcję (400 kcal):
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 1 jajko wiejskie,
  • 1 łyżka sera koziego kremowego (lub zwykłego, śmietany),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 garść orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka octu,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeża szałwia.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy sól, pieprz i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, dusimy przez chwilę. Dodajemy łyżkę serka koziego, mieszamy i odstawiamy jeszcze na chwilę na patelni. W międzyczasie rumienimy orzechy nerkowca i przygotowujemy jajko w koszulce. Do wody dodajemy ocet, sól i doprowadzimy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy wodę do temperatury ok. 80 stopni. Jajko wrzucamy do wody (najlepiej zsunąć je na chochelce lub w kokilce - wtedy zachowa ładny kształt) i pozostawiamy w wodzie maksymalnie 4 minuty (długość zależy od temperatury naszej wody). Jajko wykładamy na szpinaku, dodajemy orzechy nerkowca, posypujemy dodatkowo pieprzem i szałwią.

2 komentarze: